BiH službeno preuzela predsjedanje Fondom Zapadnog Balkana

BiH službeno preuzela predsjedanje Fondom Zapadnog Balkana

Link na izvornu vijest

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je u srijedu, 13. ožujka 2024. godine, svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine Fondom Zapadnog Balkana u 2024. godini.

Domaćin skupa je bio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić, a uz nazočnost izvršnog direktora Fonda dr. Gjergj Murra i predstavnika Vijeća viših dužnosnika Fonda.

Pored predstavnika organizacija civilnog društva iz BiH kao korisnika Fonda Zapadnog Balkana, skupu su nazočili predstavnici diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini, veleposlanici i šefovi diplomatskih misija zemalja članica EU i ugovornih strana Fonda, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, kao i Japana, Švicarske i Norveške, te šef Delegacije EU u BiH, kao i drugi predstavnici međunarodnih organizacija.

U svom izlaganju, kojim je otvoren skup, zamjenik ministra mr. sc. Brkić naglasio je da je događaj upriličen s ciljem jačanja vidljivosti WBF a, kako bi se što više organizacija civilnog društva i mladih u BiH upoznalo s radom Fonda i mogućnostima financiranja njihovih ideja i projekata.

Bosna i Hercegovina, kao predsjedateljica WBF-a u 2024. godini, želi i promovirati značaj Fonda u široj međunarodnoj zajednici, dodao je zamjenik ministra Brkić.

Direktor Fonda dr. Murra predstavio je dosadašnje rezultate rada Fonda i viziju njegovog daljnjeg razvoja.

Naglasio je da ima prostora da se učini više jer nam stvarnost pokazuje koliko smo slični u ovoj regiji. Predstavnici jednog broja organizacija civilnog društva iz BiH, dosadašnji korisnici granta Fonda, su s nazočnima podijelili svoja pozitivna iskustva i predstavili projekte koje su u proteklom razdoblju realizirali kroz financiranje od strane WBF-a.

Na kraju skupa, zamjenik ministra Brkić je uručio certificate o dodjeli grantova predstavnicima organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine čiji su projekti odabrani na posljednjem javnom pozivu WBF.

Ugovorne strane WBF-a su zapadnobalkanska šestorka, a Konferencija ministra vanjskih poslova je glavno tijelo WBF-a. Osnovni cilj WBF-a je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne suradnje u regiji. Fond financira projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne suradnje, istraživanja i suradnje u obrazovanju, znanstvene razmjene, te održivog razvoja.

Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje, a vrijednost pojedinačnih projekata je do 15.000 eura. Pored ovog, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da sudjeluju u istraživanjima ili skupovima u nekoj od ugovornih strana. Pri dodjeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz naše države uvijek dobiju šestinu odobrenih projekata. Fond se financira iz kontribucija ugovornih strana, te donacija partnerskih država i organizacija, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Objava BiH službeno preuzela predsjedanje Fondom Zapadnog Balkana pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?