Ubrzala inflacija u BiH

Ubrzala inflacija u BiH

Link na izvornu vijest

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubrzala je u veljači na 2,1 posto na godišnjoj razini, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su zabilježile rast od 0,5 posto.

Prosječne cijene hrane i bezalkoholnih pića u veljači na godišnjoj razini porasle za 2,1 posto, cijene stanovanja i režija za 0,4 posto, a cijene restorasna i hotela za 8,0 posto. Istovremeno, cijene obuće i odjeće niže su za 6,4%, a prijevoza za – 0,6 posto, piše Indikator.

U prva dva mjeseca 2024. godine inflacija je porasla za 2,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine.

Iz Centralne banke BiH nedavno su procijenili da očekuju godišnju stopu inflacije od 2,4 posto u prvom tromjesečju 2024. godine.

Prema preliminarnim procjenama, očekujemo blago jačanje inflatornih pritisaka do kraja prvog polugodišta, naveli su.

Prema ovoj instituciji, temeljna inflacija mogla iznositi 4,7 posto u prvom tromjesečju 2024. godine.

Dostupnost službenih cjenovnih pondera za 2023. godinu je rezultirala revizijom temeljne inflacije u 2023. godini do razine od 6,5 posto s 5,9 posto na prethodnoj objavi, naveli su.

Na mjesečnoj usporednoj osnovi potrošačke cijene porasle su 0,5 % u veljači, nakon povećanja od 0,2 % u siječnju, prenio je Indikator.

Objava Ubrzala inflacija u BiH pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?