HVALISANJE MOŽE DOĆI GLAVE Hoće li i Igor Dodik i na „crnu listu „ FIBA?   

HVALISANJE MOŽE DOĆI GLAVE Hoće li i Igor Dodik i na „crnu listu „ FIBA?   

Link na izvornu vijest

Nepisana pravila košarkaške krovne organizacije ranije su se primjenjivala na pojedince koji su imali koruptivne ili bilo koje kompromitirajuća aktivnosti. Tako je smijenjen visokopozicionirani član Saveza Španije Jose Luiz Seaz Regaldo i visokopozicionirana članica Saveza Rusije Yulia Anikeeva

Piše: Edin SKOKIĆ

 Početkom marta ove godine Igor Dodik, sin predsjednika bh.entiteta RS Milorada Dodika, odnedavno i organizacioni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te generalni menadžer Košarkaškog kluba „Igokea“, pohvalio se na društvenim mrežama fotografijama sa sjednice Vijeća klubova Basketball Champion League (BCL-a) koju organizuje krovna kuća evropske košarke FIBA-e.

Igor Dodik se, podsjećanja radi, od 20. januara 2023. godine zajedno sa sestrom Goricom se nalazi na američkoj crnoj listi na kojoj je prije njih stavljen otac Milorad.

Porodična crna lista

U obrazloženju Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD navedeno je kako pomenuti čine jezgro mreže podrške Miloradu Dodiku, a Igor i Gorica kao njegova punoljetna djeca omogućavaju nastavak korumpiranog djelovanja u bh.entitetu RS što, kako je navedeno, omogućava Miloradu Dodiku da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji.

Nakon javnog hvalisanja da je bio na sjednici Vijeća klubova BCL-a na službeni e-mail KK „Igokea“ Laktaši uputili smo pitanja Igoru Dodiku na koja do danas nismo dobili odgovore.

Šta kaže FIBA?

Zatim smo kontaktirali i FIBA Europe koji su u svom odgovoru relativizirali stvar tvrdeći kako funkcije pripadaju klubovima, a ne pojedincima zaboravljajući da su ranije zbog pojedinaca suspendovali Savez Rusije 2015. godine.

Imajte na umu da se Vijeće BCL kluba sastoji od klubova sudionika, a ne od pojedinaca. Cilj Klupskog vijeća je pružiti klubovima platformu za iznošenje mišljenja o natjecateljskim pitanjima, pa je iz tog razloga i sastav Klupskog vijeća usklađen s regijama Europe u kojima imamo BCL klubove. Igokea, kao klub koji se u više navrata natjecao u BCL-u i nalazi se u tako važnoj regiji kao što je Balkan, jedan je od 11 članova Vijeća klubova BCL-a za sezonu 2023-24. Ostali su AEK (Grčka), Bonn (Njemačka), Dijon (Francuska), Dinamo Sassari (Italija), Hapoel Jerusalem (Izrael), Oostende (Belgija), Pinar Karsiyaka (Turska), Rytas Vilnius (Litva), Tenerife (Španjolska) i Unicaje (Španjolska) što vam daje sliku geografske zastupljenosti Vijeća klubova ove sezone –  naveli su nam u pismenom odgovoru iz FIBA Europe.

No, neka nepisana pravila su se ranije primijenjivala na pojedince koji su imali koruptivne ili bilo koje kompromitirajuća aktivnosti.

Pa je tako smijenjen visokopozicionirani član Saveza Španije Jose Luiz Seaz Regaldo i visokopozicionirana članica Saveza Rusije Yulia Anikeeva koji je na toj poziciji zamijenio Andrey Kirilenko.

Uloga nacionalnih saveza

 U cijeloj priči veoma je važna uloga nacionalnih saveza koji su dužni dostaviti krovnoj kući košarke eventualne sumnje da postoje koruptivne ili komprimitirajuće aktivnosti njihovih članova.

Igor Dodik nije direktno involviran u rad Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine, ali kao glavni menadžer KK „Igokea“ ima itekakav utjecaj na dva člana Upravnog odbora KS BiH Sinišu Kovačevića i Borisa Spasojevića, koji dolaze iz njegovog kluba.

Bez glasova Kovačevića i Spasojevića, a prema sadašnjem i važećem Statutu KS BiH, nije moguće donijeti ni jednu odluku unutar KS BiH.

Inače, KS BiH pred početak svake sezone ovjerava „vize“ za učešće u klupskim FIBA takmičenjima. Tako je i KK „Igokea“, čiji je glavni menadžer na američkoj crnoj listi, unazad tri – četiri sezone dobijala dozvolu KS BiH za nastup u BCL-u.

„Igokea“ je jedini klub iz Bosne i Hercegovine koji sudjeluje u takmičenjima pod ingerencijom FIBA Europe i sa sportskog aspekta gledano ostvaruje zapažene rezultate i donosi bodove Bosni i Hercegovini na FIBA tablicama.

Zatvaranje računa

No, nakon što je Igor Dodik završio na crnoj listi ozbiljno su uzdrmani temelji KK „Igokea“, a zebnju i strah budi odluka da se zatvori račun u banci humanitarnoj organizaciji na čijem je čelu Gorica Dodik.

Ako se zatvara račun humanitarnoj organizaciji koja je, navodno, pomagala ljude u nevolji, šta će biti sa Košarkaškim klubom „Igokea“ koji je u direktnoj vezi sa porodicom Dodik već tridesetak godina.

Za razliku od Igora Dodika njegova sestra je rječitija na društvenim mrežama pa je prokomentarisala odluku o blokadi računa u banci na sljedeći način:

Zbog sankcija koje su uvedene onima koji neće da budu podanici i marionete Michaelu Murphyju, a koje su također uvedene i meni zbog zamislite podrške mome ocu, jučer je banka zatvorila račun fondacije na čijem sam čelu i time se onemogućio dalji rad – navela je GoriCa Dodik.

Istkla je da je njena fondacija za dvije godine napravila tri nove kuće za tri porodice i završava još dvije, te samohvalisavost nastavila uvredama na račun američkog ambadadora.

Košarkaški klub „Igokea“ se mudro držao van cijele priče o američkim sankcijama, iako u svojoj dvorani u Laktašima pronose političke poruke.

U toj dvorani je već godinama izvješen transparent o neustavnom 9. januaru na kojim piše: „9. januar nije inat već ponos“.

Taj transparent je prisutan i na utakmicama FIBA BCL-a, a na utakmicama pod ingerencijama FIBA-e nije dozvoljeno propagiranje bilo kakvih političkih poruka.

Do sada je to prolazilo KK „Igokea“ i njenom glavnom menadžeru Igoru Dodiku, odnosno porodici Dodik, a ako Ured za kontrolu imovine stranaca OFAC preduzme aktivnosti kao u slučaju fondacije na čijem je čelu Gorica Dodik nema sumnje da za trofejni klub dolaze teški ako ne i bezizlazni dani.

The post HVALISANJE MOŽE DOĆI GLAVE Hoće li i Igor Dodik i na „crnu listu „ FIBA?    appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?