Koliko točnih odgovora možeš sakupiti na kvizu iz religije i mitologije?

/10
0 votes, 0 avg
4
Created on

Kviz iz religije i mitologije

Okušaj svoje znanje u kvizu...

1 / 10

Kako se Juda Iškariotski nakon izdaje Isusa objesio, apostoli su kockom u svoj zbor pribrojili kojeg apostola? Unesite njegovo ime

2 / 10

Prema egipatskoj mitologiji, točnije mitu iz Heliopolisa, prvotno je postojao ocean, koji se spominje kao i bog. Iz ovog oceana je izronio brežuljak. Kako se zove ovaj prvotni bog-ocean?

3 / 10

Ovoga sveca časte i Istočna i Zapadna Crkva, a štuje se kao zaštitnik Rusije, Grčke i Sicilije? Uz to što je zaštitnik djece, pomoraca i putnika, štuje se i kao zaštitnik zatvorenika, nekadašnjih lopova, pekara, pivara, čistača cipela, ubojica pokajnika, mladenaca, udavača, hodočasnika itd.

4 / 10

Ovo mitološko biće živjelo je u Lernejskom jezeru u Argolidi, a ubija ga Heraklo, ispunivši jedan od svojih zadataka. Kako je ime ovom stvorenju sa zmijskim tijelom i mnogo zmijskih glava?

5 / 10

Preodjeven i pod imenom Gangleri (Onaj koji hoda), ovaj je mitski švedski kralj otputovao u Asgard da bi upoznao Ase (bogove), zadobio njihovu mudrost i uspostavio vezu između njih i svoga naroda. Čije ime tražimo? Isto ime ima i poznati nogometaš koji je 2017. zabio Hajduku s više od 40 metara i tako Bijele izbacio iz Europe.

6 / 10

Kome su osim Evanđelja po Luki upravljena i Djela apostolska? Obje knjige naslovljene su ovu osobu, a ime ove osobe možemo prevesti kao „onoga koji ljubi Boga“?

7 / 10

Mojsije je bio najmlađi u obitelji. Imao je stariju sestru Mirjam i starijeg brata. Kako se zvao Mojsijev brat?

8 / 10

Kineski, odnosno lunarni kalendar bazira se na kretanju mjeseca, a svaka godina ima obilježje jedne životinje. U kojoj se godini trenutno nalazimo? Počela je 1. veljače 2022., a trajati će do 21. siječnja 2023.?

9 / 10

Valhalla je prema nordijskoj mitologiji nebeska palača u kojoj se neustrašivi ratnici odmaraju nakon smrti. Ova palača nije jednostavna: krov joj je izrađen od golemih pozlaćenih štitova koji su sa svih strana poduprti divovskim kopljima. Unutra je samo jedna dvorana: u nju se može ući kroz mnoštvo vrata. Koliko vrata ima Valhalla?

10 / 10

Mještani kojeg dalmatinskog mjesta su kralju Arthuru u čast "zabili" veliki mač-skulpturu na hridi, nakon što su povjesničari iznijeli tezu da je Lucije Artorije Kast, rimski vojskovođa pokopan u Dalmaciji, bio povijesna ličnost čiji je životni put poslužio za nastanak legende o Arthuru i Camelotu?

Your score is

0%

Please rate this quiz

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?