Prijeti li nam nestašica mlijeka?

Poskupljenje repromaterijala i goriva dovodi u pitanje jesenju sjetvu.  Poljoprivrednici upozoravaju da je proizvodnja mlijeka upitna, ali i opstanak  stočnog fonda. Bosna i Hercegovina ni u ovom trenutku ne proizvodi dovoljno mlijeka i mliječnih proizvoda za vlastite potrebe, u zemljama regiona uvode se i zabrane izvoza, pa se postavlja pitanje – hoće li doći do nestašice?

Farmeru Eldinu Glibanoviću iz Živinica poskupljenje mlijeka u trgovinama ne  donosi veći profit, jer je otkupna cijena i dalje ista. Ove godine prinosi su mali, a cijene repromaterijala i goriva visoke. 

„Mi smo jednostavno u tim trenucima bili primorani da  krenemo u sjetvu s veoma skupim repromaterijalom. Međutim, dosta farmera, tj. mojih kolega koji se bave ovim poslom, su imali nekvalitetnu sjetvu, jer nisu mogli u tom trenutku da kupe to kvalitetno mineralno đubrivo, jer je baš bilo preskupo.“

Prošle godine je u Tuzlanskoj županiji proizvedeno 30 milijuna litara mlijeka, a do kraja ove godine ne očekuje se više od 25. U trgovinama ga trenutno ima dovoljno, jer se Bosna i Hercegovina oslanja i na uvoz. 

JOVAN VASILIĆ, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina

„Poskupljenje je poprilično i ne samo mlijeka, već i ostalih  mliječnih proizvoda. Dokle će to ići, to je sad veoma teško prognozirati, jer sve te najave koje se u medijima, sve što se pojavljuje dovodi do toga da se stvara panika neka.“

Kupci se na količine mlijeka ovom udruženju nisu žalili, ali je evidentna povećana kupovina. Da bi imali bolju proizvodnju, farmerima je  potrebno omogućiti što jeftinije uvjete za proizvodnju hrane.

SUAD SELIMOVIĆ, Županijska gospodarska komora Tuzla

„Ovdje je problem ukoliko imamo dovoljno stočne hrane, imat ćemo i grla. Međutim, cijena mlijeka koju sada dobivaju naši proizvođači mlijeka ne može da pokriva ni osnovne elemente inputa koji ulaze u  proizvodnju, a da ne pričamo sada o zaradi.“

Selimović kaže da je najveći problem, a koji treba hitno rješavati, realno stvaranje planova za jesenju sjetvu. Ovogodišnji plan je, kaže, donesen proizvoljno i bez realne procjene sa terena. U sadašnjim uvjetima poljoprivredni proizvođači ga neće moći ispuniti. Glibanović dodaje da su na sve ove probleme farmeri upozoravali godinama, pokušavali ih riješiti razgovorima s predstavnicima svih nivoa vlasti, protestima, obustavama rada, ali da još nikakav odgovor nisu dobili, piše BHRT.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?