Čapljinci napravili film u čast meksičkog istraživača Salinasa Pricea

U čapljinskom kinu Mogorjelo u petak, 28. oktobra, u 18 sati bit će premijerno prikazan autorski film Udruge “Petka Perunika” pod nazivom ”Drijeva – film jedine prave istine”.

Film je amaterskog karaktera, a tematizira područje Gabele/Drijeve kroz povijest i dodir s današnjim vremenom. Edukativno-zabavnog je karaktera, no ima i elemenata nadrealizma, satire i sarkazma, saopćili su iz Turističke organizacije Čapljinka.

Kako dodaju, realiziran je u suradnji s OŠ Lipanjske zore Višići, MZ Gabela, HKUD Drijeva Gabela i PŠ Gabela, a napravljen je u čast meksičkog istraživača Salinasa Pricea koji je svojim dijelima ”Homerski šapati” i ”Homerova slijepa publika” donio revolucionarnu tezu postojanja drevne trojanske države u našem podneblju sa svetim gradom Ilijem na području Gabele.

Film su uz koordinaciju voditelja Igora Bene kroz scenarij i montažu autorizirali i sami članovi dječje dramske skupine, koji su pokazali iznimnu tankoćudnost i osjećaj za teme koje baš i nisu dječje, a to su: Krešimir Dugandžić, Nikola Obad i Josip Menalo, sva trojica u to vrijeme učenici osmog razreda. Snimatelj filma bio je Mirko Bošković Mige.

Osim Krešimira i Nikole u filmu glume još i Mateo Božidar Mišić, Marta Obad, Katarina Bošković, Emanuel Brajković, Viktorija Šutalo i Anđelo Šutalo, a kao statisti pojavljuju se najmlađi članovi HKUD Drijeva: Gabriela Krvavac, Sara Milićević, Anđela Jurković, Leo Vulić, Antea Mrvalj, Dora Milićević, Petra Ćorić i Ante Šiljeg.

Plakat za film dizajnirao je Mario Matić, a kako je jedna od tematika filma ona trojanska, snimanje filma sponzoriralo je domaće, Trojansko pivo.

Organizatori navode kako je film u kinu Mogorjelo trebao biti prikazan 11.ožujka 2020. godine na rođendan Salinasa Pricea, no istog dana donijete su odredbe ograničavanja javnih događaja i film je stajao preko dvije godine ”u bunkeru”.

Ovaj put ulaz je besplatan, a osobe koje su prvi put kupile karte, imaju rezervacije za prvih par redova u publici.

Promotori filma su Turistička organizacija Čapljinka i Radio Čapljina.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?