Kokain se preuzimao ispred stambene zgrade u Mostaru, pogledajte što je otkrila Sky aplikacija

Admir Arnautović Šmrk i članovi njegove kriminalne grupe Adnan Maglić i ostali, prema ekskluzivnim informacijama “Avaza” koristili su Sky aplikaciju za nabavku i kupovinu, držanje i prodaju opojnih droga pretežno kokaina ali i ostalih vrsta narkotika.

“Avaz” ekskluzivno objavljuje Sky imena uhićenog Šmrka, Maglića ali i člana njihove grupe Edvina Imamovića.

Admir Arnautović Šmrk i njegov suradnik Maglić, koristili su Sky imena Bendjamin, Rock, Brzi.

Arnautović kao organizator grupe je putem telefonskih aparata korištenjem Sky aplikacije, dogovarao vrstu, količinu i kupovinu opojne droge, potom su, uz angažman njima poznatih osoba, organizirali transport iz Južne Amerike u zemlje Europske unije i zapadnog Balkana.

Avaz otkriva Sky imena pripadnika grupe.

Sky aplikaciju tako su koristile osobe Sky imena Tigar, ZeePequenoBRBRBR, Batistuta, Golden, Doktor 46, Aurelia, Clin, Messi, Bro, Rolex, Diablo, Luciano, Pipa i drugi njima poznati pripadnici.

U dokumentima Tužilaštva BiH, navodi se da su kokain, kanabis i speed prebacivali na teritoriju unutar zemalja EU te sa kupcima dogovarali količinu i prodajnu cijenu po znatno višim iznosima u odnosu na iznose kupovne cijene.

Kao organizatori međunarodne grupe, kako je navedeno, za organizirani kriminal, pojedinačno su pribavili protivpravnu imovinsku korist u novcu koja znatno prelazi iznos od 200.000 KM, koji su pri tome prikrivali na način da su novcem za koji su znali da je pribavljen izvršenjem krivičnih djela, kupovali nekretnine i druge stvari ili koristili za ulaganje u građevinske radove s ciljem povećanja cijena nekretnina.

Taj novac su koristili i u poslovanju firmi ugostiteljske djelatnosti, koje su registrirali na svoje ili imena njima bliskih članova obitelji i drugih povezanih osoba.

Tužiteljstvo BiH ima dokaze da su članovi ove grupe u skladu s postignutim dogovorima putem Sky aplikacije djelovali na teritoriji Austrije, Belgije, Nizozemske te po uputama osiguravali tražene vrste i dogovorene količine droge za prodaju.

Pripadnici Sky imena ZeePequenoBRBRBR, Batistuta i Golden su djelovali na teritoriji Nizozemske, Austrije i BiH, Aurelia je djelovao na području Splita u Hrvatskoj, Clin je djelovao na teritoriji Crne Gore i na području Beograda u Srbiji, Doktor 46 je djelovao na području Zagreba u Hrvatskoj, Beča u Austriji i Frankfurta u Njemačkoj.

Prema podacima Tužiteljstva, Messi je bio angažiran na teritoriji Austrije i Slovenije a Bro na teritoriji Njemačke i Nizozemske.

Kada je u pitanju osumnjičeni Edvin Imamović Sky imena Rolex, on je djelovao na području Sarajeva, Crne Gore i Srbije.

Članovi ove grupe vršili su primopredaju opojne droge njima poznatim pripadnicima grupe kojima su kao organizatori dodijelili ulogu i povjerili posao transporta – međunarodnog prijevoza širom zemalja Europske unije.

Jedan dio opojne droge, putem pripadnika grupe Sky imena Diablo i R Luciano, prodavan je na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Prema informacijma Tužiteljstva, 20. travnja 2020. godine na teritoriji Austrije po obavljenom međunarodnom transportu, organizirali su i izvršili prodaju opojne droge kokain u presovanom komadu ciglastog oblika sa utisnutim znakom leptira u količini od jednog kilograma za cijenu od 62.000 KM (31.000 eura).

Kilogram speeda 1.300 eura

U prosincu 2020. godine članovi ove grupe izvršili su i prodaju opojne droge kokain u presovanom komadu sa utisnutim znakom mercedesa u količini od jednog kilograma za cijenu od 39.000 eura.

U veljači 2021. godine članovi ove grupe organizirali su prodaju kokain u količini od dva kilograma za cijenu 31.000 eura.

Također, u veljači 2021. godine tačnije od 8. do 24. veljače na području Kantona Sarajevo, njima poznatim osobama nudili su i prodaju opojne droge speed za cijenu od 1.300 eura po kilogramu.

Podaci Tužiteljstva pokazuju da su članovi ove grupe na teritoriji BiH po obavljenom međunarodnom transportu organizirali i prodali 10 kilograma opojne droge kanabis.

Također, u siječnju 2021. godine Maglić je na području Mostara ispred jedne stambene zgrade preuzeo kilogram opojne droge kokain.

U veljači 2020. godine na području Splita, članovi ove grupe dogovorili su prodaju kilograma kokaina za cijenu od 40.000 eura.

U kolovozu 2020. na teritoriji Njemačke u Minhenu i Kelnu obavili su distribuciju i preprodaju, transport skladištenje i osiguranje 100 kilograma kokaina.

U kolovozu 2020. godine organizirali su međunarodni transport i prodaju 10 kilograma kokaina na teritoriju Švicarske po cijeni od 38.000 eura po kilogramu.

U studenom 2020. godine kako navodi Tužiteljstvo, članovi ove grupe, na njima poznatoj lokaciji organizirali su prodaju kokaina, naziva “Kolumbija” po cijeni od 38.000 eura po kilogramu.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?