Suspendiran Zoran Čegar

Zoran Čegar, načelnik uniformirane policije Federalne uprave policije (FUP) je suspendiran, potvrđeno je iz FUP-a.

Suspenzija je rezultat interne istrage koju je proveo FUP.

Čegara će, do okončanja suspenzije, na njegovoj poziciji mijenjati Latif Kabaš i ta odluka stupa na snagu od danas, 3. studenog 2022.

Podsjetimo, protiv Čegara se vodi istraga i zbog fizičkog napada na radnika na parkingu u Sarajevu, a osim toga je prošli tjedan fizički nasrnuo na novinarku CIN-a kojoj je i prijetio ispred suda u Dubrovniku gdje mu je počelo suđenje jer je optužen za prevaru. Naime, nove prijetnje su uslijedile jer je objavljena istraživačka priča o Čegaru, a povod novinarima su bili sumnjivi poslovi ovog visokopozicioniranog pripadnika FUP-a.

„Obavještavamo javnost da je rukovodilac Federalne uprave policije, nakon provedenih službenih radnji i inicijative Jedinice za profesionalne standarde, u skladu sa temeljnim principima vladavine prava i međunarodnim standardima iz člana 6. Stav 1. i 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, te uz dosljednu primjenu Zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, bez prejudiciranja ishoda postupka koji se protiv imenovanog policijskog službenika vodi pred nadležnim organom Federalne uprave policije, donio rješenje o suspenziji policijskog službenika Zorana Čegara“, priopćeno je danas iz FUP-a.

„Imajući u vidu interes javnosti i medija u pogledu razloga povodom kojih je doneseno predmetno rješenje o suspenziji, zaštite zakonitosti postupka koji je u toku, te njegove tajnosti propisane pozitivnopravnim propisima Federalna uprava policije u ovom momentu ne može u javnosti iznositi činjenice i okolnosti postupka koji se sprovodi protiv policijskog službenika Zorana Čegara. Svakako, a cijeneći načelo transparentnost, a posebno činjenicu da je Federalna uprave policije jedan od garanata javne sigurnosti svih građana, javnost će biti blagovremeno obavještena o ishodu predmetnog postupka“, zaključuje se u priopćenju Federalne uprave policije.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?