Veleposlanik BiH Sven Alkalaj oštro kritizirao visokog predstavnika

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a na kojoj se raspravljalo o Bosni i Hercegovini i izvješću visokog predstavnika Christiana Schmidta veleposlanik BiH Sven Alkalaj oštro je kritizirao Schmidta u svom govoru.

Veleposlanik BiH Sven Alkalaj oštro je kritizirao Schmidta u svom govoru.

– Zahvalan sam ulozi Irske. Važno je naglasiti da je BiH uživala u operaciji Althea i suradnji s institucijama BiH. Želim naglasiti da je situacija u BiH bila stabilna i sigurna dugo vremena. Povod za današnje obraćanje je proteklih šest mjeseci i pogotovo nakon nedavno održanih izbora. Period je bio relativno miran. Čak možemo reći da je predizborna kampanja bila mirnija nego prethodnih godina. Prije nego što vam dam pregled proteklih šest mjeseci BiH, dozvolite da naglasim da je BiH potpisnik mirovnog sporazuma poznat kao Dejtonski sporazum. Sporazum potpisuju sudionici u ratu i taj sporazum je zaustavio konflikt između država. Ovo naglašavam zato što čujem da pojedine države garantiraju da su jamci mirovnog sporazuma. Time žele stvoriti pogrešno okruženje. To predstavlja napad na suverenitet BiH i to je jedan od destabilizirajućih faktora, rekao je Alkalaj.

Dodaje da je praćenje implementacije civilnog dijela u rukama visokog predstavnika.

-To je važno istaknuti jer smo u proteklom periodu vidjeli da pojedinci krše mirovni sporazum, pa čak i OHR. Rukovodeći ovim, ured OHR-a je nametnuo dvije odluke o izbornom zakonu. Prva intervencija se dogodila krajem lipnja kada su donesene izmjene i dopune Izbornog zakona iako je bilo poznato da je SIP početkom svibnja objavio održavanje izbora 2. listopada ove godine. Znajući da su izbori objavljeni visoki predstavnik je donio amandman. Međutim, SIP je imao samo dva mjeseca da organizira izborni proces i danas imamo rezultat da je brojanje teško, učinjene su nepravilnosti, bilo je i lažnih izbornih materijala, rekao je Alkalaj.

Druga intervencija je, kako dodaje, provedena na sam dan izbora nakon glasanja.

-OHR je nametnuo potpuno nova pravila za delegate gornjeg doma, odnosno zakonodavnog dijela BiH. Donesene su izmjene i dopune zakonodavstva koje spada pod Aneks 10. Da budemo što jasniji navest ću nekoliko elemenata iz kojih možemo zaključiti da je visoki predstavnik postupao mimo svojih ovlasti i dovodeći BiH u stanje destabilizacije gdje je nemoguće nastavit put ka EU i članstvu ka NOTO-u. BiH je utvrđena kao demokratska država. Visoki predstavnik je prekršio taj princip nakon završetka izbora. Prevario je sve glasače. Prevario je sve aktere izbora, stranke i nezavisne kandidate jer bi drugačije napravili svoje liste. Kako BiH može provesti svoje izborne rezultate ako su promijenjeni nakon izbora. Da li to znači da BiH nisu dovoljni za provedbu demokracije, istaknuo je Alkalaj.

Ako imamo građane BiH koji predstavljaju etničku manjinu, dok recimo određena grupa ima kvotu 1,5, to je, kako smatra Alkalaj, oblik etničke diskriminacije koji zabranjuju Ujedinjeni narodi.

-Podsjećam vas da su instrumenti sastavni dio BiH. Kako bilo koja država može ljudima dati veći ili manji koeficijent. Visoki predstavnik je uništio vladavinu prava. Stvorio je princip da građani nisu jednaki prema zakonu. Krši Ustav BiH i međunarodne akte. Spomenut ću činjenicu vezana za pravila da svi građani neće imati jednaka prava da sudjeluju u izbornom procesu. Visoki predstavnik je zadržao kvotu iz 1991. godine i tako pomogao Hrvatima – rekao je Alkalaj.

On je kazao i da je Visoki predstavnik planirao sve ovo s Hrvatskom, a Vlada Hrvatske je, kako dodaje, to javno rekla.

-Visoki predstavnik selektivno primjenjuje odluke Ustavnog suda BiH. Nije poštovao odluke Ustavnog suda BiH. Visoki predstavnik je prekršio Ustav BiH i veliki broj odluka Međunarodnog sistema. Nakon izbora doveo je do destabilizacije u BiH koje se sada vidi u masovnim prosvjedima ispred OHR-a. Također je uložena i žalba protiv ove odluke pred Ustavnim sudom i zato vrši pritisak pred ovom ustanovom. Iz svih ovih razloga očito je da trenutna odluka visokog predstavnika ide u prilog susjedima, a na štetu države BiH. BiH i dalje daje podršku visokom predstavniku, ali aktivnost je postala dramatična. Svi koji imaju ulogu visokog predstavnika ne mogu djelovati izvan ovlasti. Pozivam vas da se riješi ovo pitanje i da se BiH vrati na svoj demokratski put – zaključio je Alkalaj.

e-hercegovina.cpm

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?