Oprez, nova računalna prijevara

Internetom se širi nova računalna prijevara. Prevaranti se ovaj put predstavljaju kao glavni ravnatelj policije Nikola Milina koji od građana traži plaćanje nepostojeće kazne kako bi izbjegli pokretanje sudskog postupka. U slučaj je uključena i policija, a zabilježena je i jedna žrtva prijevare, piše hrt.hr.

Zbog računalne prijevare putem elektroničke pošte bez 28.000 kuna ostao je 44-godišnjak s riječkog područja. Kad je shvatio da je prevaren, sve je prijavio policiji.

Renato Grgurić, voditelj službe kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije, ističe kako je bitno da je većina građana shvatila da se radi o prijevari.

– Radi se o poruci na vrlo lošem hrvatskom jeziku s amblemima i logotipima hrvatske policije koji se mogu naći na internetu. Tako da doista velika većina građana ni ne treba policijsko upozorenje da bi shvatila da se radi o prijevari, dodao je Grgurić. 

Ovo nije jedini slučaj. Različite računalne prijevare događaju se svakodnevno, posebno kada je riječ o kupnji putem interneta.

– Nama se ljudi svakodnevno javljaju na telefon. Kupuju se raznorazni proizvodi preko Facebooka, preko nesigurnih stranica. Onda je najveća tragedija što se uplati novac, pa se ili ne dobije proizvod ili dobije sasvim deseti proizvod, kazala je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Istraživanje Udruge za zaštitu potrošača pokazalo je da ni mladi, koji se najviše koriste internetom i društvenim mrežama, ne razumiju koje sve opasnosti prijete na internetu. Edukacija je prijeko potrebna.

– Nema boljeg, jednostavnijeg i u konačnici jeftinijeg načina nego da obrazujemo ljude o svemu, pa i o internetu, opasnostima interneta, prednostima i svemu ostalom. Dakle, medijska pismenost je nešto što nam nasušno treba, napominje Marko Rakar, informatički stručnjak.

Elektroničku poštu sa sumnjivih adresa najbolje je ignorirati i obrisati.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?