Tragedija u Zadru: preminula 22-godišnja rodilja

U Općoj bolnici Zadar preminula je 22-godišnja rodilja nakon što je u ponedjeljak dovezena iz Opće bolnice Gospić. Više informacija iza zadarske bolnice očekuje se u četvrtak, a je li sve trebalo ovako tragično završiti, pokazat će istraga, piše hrt.hr.

Iako su se liječnici grčevito borili za njezin život, mlada je žena preminula nakon komplikacija koje su nastale dok je rađala svoje četvrto dijete.

Rodilja je krenula na redovni porod u OB Gospić, prirodni porod obavljen je ujutro te je beba dobro.

Zatim se dogodila vrlo rijetka komplikacija, koja je izazvala obilno krvarenje.

Nakon četiri sata operacije i borbe za život, nisu uspjeli zaustaviti krvarenje te je pacijentica prevezena u Zadar. Nažalost, tamo je preminula.

– Ujutro je rodila i sve je proteklo uredno, beba je dobro, no nakon poroda je došlo do obilnog krvarenja koje je zaista bilo toliko profuzno i nezaustavljivo da unatoč svim poduzetim mjerama i operativnom zahvatu te nadoknadi tekućine, nije došlo do oporavka nakon razvoja hemoragičnog šoka, izjavila je za HRT ravnateljica Opće bolnice Gospić, Sandra Čubelić

Bolnice u Gospiću i Zadru opovrgavaju da su liječnici odgovorni za smrt mlade rodilje

Specijalist anesteziologije, reanimacije i hitne medicine zadarske bolnice Edi Karuc rekao je za Hinu da je pacijentica u ponedjeljak poslijepodne bila kod njih na mjerama intenzivnog liječenja, da je upoznat sa slučajem, a na pitanje vidi li elemente liječničke pogreške, odgovorio je kategorički: Ni blizu.

Odbio je daljnju argumentaciju te je – zbog delikatnosti slučaja i iznimnog interesa javnosti – za sutra najavio konferenciju za novinare.

Kako je za Hinu rekla ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić, porođaj je protekao standardno, rodilja je rodila živo i zdravo dijete, ali je imala uraslu placentu, što završava teškom komplikacijom, što se i u ovom slučaju dogodilo.

Istaknula je kako ne vidi da je bila učinjena ikakva liječnička pogreška.

Tijekom krvarenja pacijentici je odstranjena maternica da bi se zaustavilo krvarenje, ali je ona unatoč poduzetim mjerama razvila hemoragični šok i u takvom je stanju prevezena u Zadar.

Ondje se nastavilo s mjerama intenzivnog liječenja koje su počele u Gospiću, poduzete su i dodatne mjere intenzivnog liječenja, ali žena je, rekao je Karuc, unatoč tome, umrla “u jedinici intenzivne medicine Opće bolnice Zadar, ne u autu, ne na putu.

U vezi s incidentom i pozivanjem policije, o čemu su izvijestili neki mediji, Čubelić je rekla da je u bolnici u Gospiću rodbina rodilje verbalno napala ginekologe i da je policija došla.

Dodala je da liječnici razumiju teške okolnosti te su odlučili da neće podizati tužbu jer smatraju da nije potrebno da se protiv njih podiže bilo kakva prijava.

Čubelić je opovrgnula da je bilo bilo kakvog fizičkog sukoba iako se radilo o teškoj i neugodnoj situaciji jer su liječnici “sve učinili za pacijenticu i novorođenče”, ali, istaknula je, “ponekad se dogode takve fatalne situacije”.

Novorođenče je u bolnici u Gospiću i dobro se razvija, a četvrto je dijete umrle rodilje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?