Ukradeno Čajničko evanđelje?

Čajničko evanđelje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedini rukopis crkvenog karaktera koji se čuvao u našoj zemlji, a prema tvrdnjama Erme Ramić-Kunić, koja se bavila ovim nacionalnim spomenikom, on je nestao.

Doktorica znanosti iz oblasti ligvističke bosnisitike Ramić-Kunić kaže da ima informacije da je netko otuđio Čajničko evenađelje iz BiH.

-Čajničko evanđelje je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedini rukopis crkvenoga karaktera koji se čuva u Bosni i Hercegovini. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na osnovu člana V stav 4. Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i člana 3. stav 1. Poslovnika o radu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 25. do 29. travnja 2013. godine u Sarajevu, donijela je Odluku po kojoj iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine nije dozvoljeno – kazala je Ramić-Kunić te dodaje:

-Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, dozvoljeno je privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine radi prezentacije ili konzervacije, ukoliko se utvrdi da konzervatorske radove nije moguće izvršiti u Bosni i Hercegovini, odnosno ako se procijeni da se konzervacija u stranoj zemlji može izvršiti kvalitetnije, brže i jeftinije – napisala je.

Kaže da se odobrenje mora dati komisija ukoliko se može nedvosmisleno utvrditi da se neće ugroziti taj nacionalni spomenik.

-Komisija u svom odobrenju za privremeno iznošenje nacionalnog spomenika iz Bosne i Hercegovine utvrđuje sve uvjete pod kojima se to iznošenje može izvesti, rok za povratak dobra u zemlju, kao i zaduženja pojedinih tijela i institucija na osiguranju tih uvjeta, te o tome informira Vladu Republike Srpske, nadležnu službu sigurnosti, carinsku službu Bosne i Hercegovine i javnost. Zašto Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sve vrijeme šuti? Na službeni dopis nisam dobila odgovor! Kako je moguće da je rukopis nestao, a da Komisija šuti i javnost o tome ništa ne zna – navela je.

Postavila je nekoliko pitanja: Je li i tko je dao nacionalni spomenik BiH? Tko je i kada otuđio i sakrio nacionalni spomenik BiH? Ako je rukopis odnesen zbog restauracije, postoji li odluka o tome i datum kada se vraća? Posebno mi je zanimljivo što su obje moje knjige posvećene rukopisu, u posljednje vrijeme tražene i pokupovane?

– Nadležne institucije sve da se uključe jer je ovo državni skandal – zaključila je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?