Međugorje dobilo novo kulturno-umjetničko središte, prvi digitalni muzej

Prvi suvremeni digitalni muzej u Bosni i Hercegovini “Naša Majka”, koji kroz uporabu najinovativnije moderne tehnologije prikazuje Brotnjo i fenomen ukazanja Blažene Djevice Marije, novo je kulturno-umjetničko središte u Međugorju.- U travnju 2022. godine Međugorje je dobilo novi i jedinstven kulturno-umjetnički lokalitet. Novootvoreni muzej “Naša Majka” nudi prikaz povijesti Međugorja od početka ukazanja Blažene Djevice Marije pa sve do danas, kroz fotografije, vokalne i video zapise, a sve kroz upotrebu najnovije digitalne tehnologije – kazala je Lucija Ostojić, projekt menadžer muzeja.

Istaknula je kako će inovativnom digitalnom tehnologijom, hologramima videoprojekcija, na poseban način, posjetitelji moći pogledati Međugorje i Broćanski krajolik, piše pogled.ba.

Uz navedeno, muzej sadrži i ‘Umjetničku galeriju’ u kojoj su prikazana djela lokalnih umjetnika.

– Fra Jozo Zovko i fra Slavko Barbarić zauzeli su posebna mjesta u muzeju, njihovi bogati životopisi i djelovanja u malom selu Kraljice Mira. Ovaj muzej možemo nazvati i kao ‘Međugorje u malom’, zato što sve informacije o ukazanjima Kraljice Mira i njegovim plodovima imamo na jednom mjestu – dodala je Ostojić.

Po njezinim riječima, na području Bosne i Hercegovine ne nalazi se sličan muzej, dok u Hrvatskoj postoje muzeji koji koriste modernu tehnologiju s različitom tematikom.

Glavni cilj otvaranja muzeja je da se prikaže povijest ovog kraja kao i povijest Gospinih ukazanja u Međugorju.

– Inicijativa za otvaranjem ovog kulturnog središta proizlazi iz realnih okolnosti, odnosno potrebe za postojanjem mjesta na kojemu će biti ispričana priča o okolnostima koje su Međugorje učinile poznatim i stavile ga na kartu najposjećenijih hodočasničkih odredišta. Također, potreba za osnivanjem muzeja stvorena je i iz razloga što na području Općine Čitluk trenutno ne postoji ni privatna niti javna ustanova koja djeluje kao zavičajni muzej, odnosno da obuhvaća povijesnu, etnografsku, umjetničku i drugu građu i narativ – pojasnila je Ostojić.

Podsjetila je kako je realizacija projekta trajala deset mjeseci te da je osnivački elaborat za Muzej pripremio povjesničar umjetnosti i muzeolog, voditelj Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru Marin Ivanović.

Autor i arhitekt cijelog projekta je Dario Kordić. U sklopu novoizgrađenog kompleksa nalazi se i skulptura “Ruke”. Skulptura u prikazu trenutka u kojem Krist pruža ruku apostolima u oluji, simbolizira povezanost između Neba i zemlje i poručuje: “Ne bojte se”, autora akademskog kipara Josipa Ivešića.

U sklopu Muzeja “Naša majka” također se održavaju kulturno-umjetničke manifestacije, i to koncerti duhovne glazbe, samostalni koncerti umjetnika / glazbenika, likovne izložbe te razni sajmovi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?