Sastanak čelnika HDZ-a i SNSD-a u Mostaru: SNSD će podržati kandidata HDZ BiH za predsjedatelja Vijeća ministara

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik složili su se danas u Mostaru kako nastavljaju uspješnu suradnju i partnerstvo te da će rješavati ‘teška’ pitanja koja su važna i za jedne i druge.

“Vlast u Federaciji BiH do kraja godine”

Lider HDZ BiH je rekao da su dogovorili aktivnosti o zajedničkom jačanju partnerstva, te da je Dodika informirao o čemu su razgovarali s drugim strankama i što su dogovorili u Federaciji. – U F BiH želimo vlast do kraja godine, također i u županijama, rekao je Čović.

Na pitanje koga priželjkuju s bošnjačke strane, Čović je odgovorio:

– Na razini Federacije sa svima možemo i sa svima smo razgovarali. Imamo šarenilo u izboru. Te smo razgovore priveli kraju sa strankama koje su djelomično bile u vlasti, nema u Federaciji nitko tko nije bio u nekom dijelu vlasti. Prije svega se to odnosi na Vladu Federacije BiH, rekao je Čović.

Dodao je da nije bilo nikakvog izbjegavanja bilo koga u Federaciji.- Naš cilj je da imamo legitimne predstavnike u vlasti. Čini mi se da je ova slagalica složenija u Federaciji nego u RS. Na osnovu izbornog zakona ćemo odlučiti tko je to, rekao je Čović. Dodao je da bi HDZ idućeg tjedna mogao potpisati dokument o programskim načelnima i ciljevima s “Osmorkom”.

Čović: Potvrda partnerstva 1. prosinca

Čović je u izjavi medijima kazao kako je Dodika upoznao s dosadašnjim razgovorima i onome što je dogovoreno s drugim strankama iz FBiH.

Naglasio je kako su dogovarali i aktivnosti koje će osnažiti njihovo partnerstvo u narednom razdoblju.

Usuglasili su, dodao je Čović, da njihovo partnerstvo potvrde već 1. prosinca na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH i da proces u skladu s kalendarom koji predviđa Izborni zakon ide ubrzanom dinamikom

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što u kontinuitetu razgovaraju.

-Danas je tema postizborna situacija na razini države. Mi ćemo nastaviti surađivati, kooridinirati politike i aktivnosti u tom pogledu. Na neki način, HDZ i SNSD koji su etiketirani ranije kao problem, sada se javljaju u BiH kao rješenje moguće brže uspostave vlasti. Mislim da primjer naše suradnje može poslužiti drugima. Naravno da imamo razlike, kao što je put u NATO, ali mi na potenciramo na razlikama nego na zajedničkim pitanjima”, kazao je Dodik.

Dodik: Neka Bošnjaci ne opstruiraju projekte RS

On je dodao da su spremni formirati vlast sa svima koji imaju zajedničku politiku.

“Spremni smo s onima koji imaju zajedničku politiku i matematiku da radimo na formiranju vlasti u BiH. S HDZ-om imamo dogovor da nitko nikome ništa ne smeta. Ako to Bošnjaci razumiju na takav način, onda smo riješili dosta problema u BiH. Ali nemojte nam blokirati plinovod sa Srbijom, nemojte nam blokirati Buk Bijelu, nemojte nam blokirati Aerodrom u Trebinju. Srbija ima rezerviranih 56 milijuna proračusku stavku za aerodrom u Trebinju. I šta smo dobili, dobili smo opstrukciju. Naš je cilj da radimo ustavno, da afirmiramo BiH kao državu dva entiteta i tri konstitutitvna naroda, kazao je Dodik.

Još je dodao da će se nastaviti s politikama koje su prepoznatljive.

“Nastavit ćemo politikama koje su prepoznatljive, mi ne želimo vršiti nikakvu destrukciju ali nismo ni spremni na bilo kakvo neprincipijelno ponašanje. Oni koji imaju kapacitet i želju da budu dio strukture zajedničke razine SNSD-a i HDZ-a, nikome ništa nije zatvoreno, ali ni bianco otvoreno“.

SNSD će podržati kandidata HDZ BiH za predsjedatelja Vijeća ministara

“Mi ćemo tražiti da se vrati Ustav BIH na scenu, da se odbaci međunarodni intervenicionizam. Ne možete zabilježiti da smo mi i HDZ imali ijedan konflikt. Primarno, SNSD i HDZ imaju već 12 ljudi unutra (u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, op hms) s našim koalicijskim partnerima, ova Osmorka ima 13, a SDA 9. I jedni i drugi mogu biti. U svakom slučaju, mi ćemo ići da to završimo brzo i postignemo dogovor“, kazao je Dodik u odgovoru na novinarsko pitanje s kim će SNSD u vlast s bošnjačke strane.

“Četvrti viri u Domu naroda”

“SNSD neće bez HDZ-a, HDZ neće bez SNSD-a“, kazao je na kraju lider SNSD Milorad Dodik, te dodao:-A što se tiče četvrtog zastupnika (SNSD-a u srpskog klubu Doma naroda parlamenta BiH) ovaj put vam neću reći sve, ali viri”.

Dvojica lidera kazali su da danas nisu razgovarali o kadrovskim pitanjima. Čović je kazao kako prema rezultatima izbora suradnja HDZ BiH i SNSD nema aleternativu.

Dodik je dodao da će SNSD podržati kandidata HDZ BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a da Republici Srpskoj pridaju, po Ustavu, četiri mjesta u Vijeću ministara.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?