VAR odluke o zaleđima na SP-u brže nego uobičajeno

VAR odluke o zaleđu bit će brže i točnije na Svjetskom prvenstvu nakon uvođenja nove tehnologije koju je FIFA razvila u posljednje tri godine, rekao je u petak šef sudaca Pierluigi Collina, piše hrt.hr.

“Poluautomatska tehnologija ofsajda” odlučivat će čak i o najtijesnijim odlukama o ofsajdu brže nego u prethodnom sustavu, a 3D animirani prikaz incidenta bit će emitiran za navijače na stadionu i na TV-u.

– To nam daje mogućnost da budemo brži i točniji u smislu odluka o zaleđu, rekao je Collina novinarima na brifingu uoči turnira.

– Samo da bude jasno, to što smo brži ne znači da ćemo imati trenutnu procjenu ofsajda. Bit će brža nego sada, svakako, ali ne možemo imati odgovor u jednoj sekundi, ili zapravo uživo.Jednu stvar koju želim naglasiti je da konačna odluka uvijek pripada službenoj osobi utakmice – na VAR-u, pomoćnom video sucu, a na terenu za igru, sucu.

Dvanaest kamera na svakom stadionu pratit će 29 točaka na tijelu svakog igrača, a senzor unutar lopte za meč slat će podatke u VAR operativnu sobu 500 puta u sekundi kako bi se omogućila vrlo precizna procjena kada je odigrano dodavanje.

Nova tehnologija već je isprobana na dva FIFA turnira te u testnim utakmicama na svim stadionima na kojima se igraju utakmice Svjetskog prvenstva.

– Analizirali smo podatke i ishod je bio vrlo pozitivan, rekao je Johannes Holzmueller, FIFA-in direktor za tehnologiju i inovacije.

– To je trenutno najprecizniji pomoćni alat za zaleđa.

Holzmueller je rekao da će prijašnja tehnologija zaleđa biti dostupna u Kataru, ali samo kao rezerva. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?