Vlada HNŽ inicira gradnju ceste od Zavale do granice s RH

Ispod radara, uvjetno rečeno, udarnih tema sa 154. sjednice Vlade HNŽ-a prošla je lijepa vijest za krajnji jug Hercegovine. Naime, na prijedlog Ministarstva prometa i veza, Vlada je dala suglasnost na sporazum između spomenutog ministarstva i Općine Ravno o utvrđivanju zajedničkog interesa za izgradnju nove trase dionice ceste Zavala – Orahov Do – granica BiH/RH u dužini od deset kilometara, piše Večernji list.

Kako se ističe u priopćenju “ovom odlukom Ministarstvo prometa i veza zaduženo je provesti sve pripremne radnje za izgradnju nove trase dionice ceste Zavala – Orahov Do – granica BiH/RH, a Općina Ravno će, kao provoditelj – investitor projekta, provesti potrebne aktivnosti kako bi se osigurala financijska sredstva za izgradnju navedene javne ceste”.

Odluka podrazumijeva gradnju nove trase. Sadašnja je izgrađena u vrijeme austrougarskog režima. To bi, ako se radovi ubrzaju, bio krupan korak prema oživljavanju turizma na području Ravnog, primjerice, spilja Vjetrenica bi od Grand hotela Admiral u Slanom, koji raspolaže sa 199 dvokrevetnih soba, 14 jednokrevetnih, 14 obiteljskih, 2 invalidske i 9 apartmana, bila udaljena nepunih 15 kilometara.

Zapravo, ta bi prometnica oživila nekadašnji put soli, na kojem postoje izgrađeni ili se grade vrlo zanimljivi turistički kapaciteti. Tako je, primjerice, u potpunosti obnovljeno naselje Češljari, i to u izvornom obliku – kamene kuće, guvna, dok uske uličice u tom naselju, trenutačno bez stanovnika, podsjećaju na kale u dalmatinskim gradovima… U ogromni zahvat upustio se i Božo Burum, dubrovački ugostitelj iz Orahova Dola, koji u tom naselju poznatom po Ruđeru Boškoviću i nekolicini biskupa, gradi motel. Zapravo, kada bi se ta prometnica izgradila, taj dio Hercegovine praktički bi se našao na moru, samo tri, četiri kilometra od morske obale, što će otvoriti posve druge gospodarske pretpostavke.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?