“Hrvatski igrači su u jako dobrom stanju i dobrom natjecateljskom ritmu”

Kondicijski trener hrvatske reprezentacije Luka Milanović u razgovoru za Hinu izjavio je kako su hrvatski igrači u jako dobrom stanju. 

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru bit će specifično po više stvari, od neuobičajenog zimskog termina, do toga da reprezentacije nisu imale prave pripreme, piše hrt.hr.

Međutim, prednost je i što igrači dolaze na sredini sezone, a kako je cijelo prvenstvo praktički u istom gradu, neće biti napornih i dugotrajnih letova kao primjerice po Rusiji i Brazilu.

Kondicijski trener hrvatske reprezentacije Luka Milanović smatra kako su hrvatski igrači u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu. Naglasio je i kako se može pretpostaviti da će se na ovom SP-u igrati kondicijski intenzivnije i kvalitetnije nego na bilo kojem do sada u povijesti.

– Točno je da nema pravih priprema jer te klasične pripreme podrazumijevaju rušenje forme te čekanje povišene sportske forme. Za prave pripreme potrebno je pet i više tjedana. Naš pristup za ovo natjecanje nije rušenje forme nego pametna izgradnja forme iz treninga u trening, upravo iz razloga što na raspolaganju imamo malo vremena, kazao je Milanović.

– Sličnu situaciju zapravo imamo kada god se inače okupljamo s reprezentacijom, pa ovih devet dana ne mijenja previše u odnosu na naš uobičajeni raspored kada se okupljamo za utakmice kvalifikacija. Naglasak je stavljen na mudro doziranje opterećenja u tehničko-taktičkom treningu te na puno individualnog treninga, kroz vježbe na koje su igrači navikli raditi u klubovima, dodao je.

Otkrio je kako su igrači u jako dobrom stanju nakon dolaska iz klubova.

– Igrači su u jako dobrom stanju jer su odigrali optimalan broj utakmica te su u dobrom natjecateljskom ritmu. Uz to su trenirali kvalitetno u klubovima, a ono što je jednako važno jest da imaju životne navike na izrazito visokoj razini, kako i priliči vrhunskim sportašima. To uključuje brigu o oporavku, prehrani, odmoru i dodatan trening.

Milanović se složio s tvrdnjom da je pozitivno što igrači dolaze na World Cup na polovici sezone i neće iza sebe imati 50-60 utakmica. Neće biti niti napornih letova.

– Točno, to su dvije najveće prednosti ovog Svjetskog prvenstva. Zbog toga se može pretpostaviti da će se igrati kondicijski intenzivnije i kvalitetnije nego na bilo kojem SP-u do sada. Treba pritom upozoriti i na činjenicu da će igrači koji odu daleko na Svjetskom prvenstvu imati povećani rizik od ozljeda u drugom dijelu sezone i potencijalno oscilacije u formi.

Hoće li imati utjecaja na igrače što iz zime dolaze u temperature između oko 30 stupnjeva?

– Prvih nekoliko dana sigurno to utječe na izvedbu, ali nakon tih nekoliko dana adaptacija je napravljena i nakon toga ne bi smjelo utjecati na vrhunsku izvedbu na terenu. Upravo zbog toga smo se i odlučili za određene strategije prilagodbe na vremenske uvjete, ali i na vrijeme odigravanja pojedinih utakmica, zaključio je Milanović.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?