Ponovno razbijena spomen ploča HVO kod Bihaća

Nepoznati počinitelji razbili su spomen ploču nedaleko Bihaća postavljenu u spomen na branitelje poginule u Domovinskome ratu te ulogu Hrvatskog vijeća obrane u obrani ovoga grada što je drugi put u godinu dana da se na meti našlo ovo spomen obilježje, izvijestile su u utorak braniteljske udruge HVO-a.

U mjestu Baljevcu teškim predmetom je razbijena kamena spomen ploča koja je bila postavljena na objektu gdje je za vrijeme Domovinskog rata od 1992. do 1995. godine bilo zapovjedno mjesto Druge pješačke satnije Vedro Polje HVO regije Bihać, prenosi Večernji.ba.

Pripadnici policije su napravili uviđaj i tragaju za počiniteljima. Tijekom prošle godine ploča je bila potpuno uništena i srušena na tlo, dok je zapaljena spomen soba u kojemu se nalazilo zapovjedništvo Hrvatskog vijeća obrane. Počinitelj nije pronađen. Obnovu tog spomen obilježja financirala je općina Bihać, no svejedno je ponovno uništen.

Postrojbe HVO-a su se cijeli rat borile rame uz rame s pripadnicima bošnjačke Armije BiH i njihovi odnosi su bili dobri sve dok se u proljeće nije dogodila otmica i ubojstvo zapovjednika HVO-a, generala Vlade Šantića.

Ploča razbijena prošle godine

U posljednjih nekoliko mjeseci učestali su napadi na nacionalna i vjerska obilježja Hrvata u BiH. Uiz Bihać meta napada bili su vjerski ili spomen obilježja braniteljima u Usori, Vitezu, Tuzli, Tešnju, Varešu, Kaknju, Busovači i Jablanici.

Ploča razbijena ovih dana

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?