Bivši dubrovački pročelnik za katastar ne smatra se krivim za korupciju

Četvorica optuženika među kojima i bivši pročelnik Područnog ureda za katastar Dubrovnik, Davor Medić (68), u četvrtak su se na splitskom Županijskom sudu izjasnili da se ne smatraju krivima za niz koruptivnih kaznenih djela, piše hrt.hr.

Uz Medića su optuženi B. P. (53), B. I. (56) i P. Ć. (38) a tužiteljstvo ih tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganje i poticanje na to kazneno djelo te krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Obranu će iznijeti na kraju postupka.

Optužnicom se Mediću stavlja na teret da je, od početka 2010. do 23. svibnja 2016., s više stranaka dogovorio da će im, uz novčanu nagradu, izraditi geodetske projekte za izgradnju stambenih građevina ili za promjenu oblika katastarskih čestica, iako je znao da nije ovlašten za izradu takvih projekata.

– Kako bi prikazao da je geodetske projekte izradila ovlaštena osoba, s okrivljenim vlasnicima Ureda ovlaštenog inženjera geodezije i trgovačkih društava registriranih za obavljanje geodetskih poslova, dogovarao je da će tako sačinjene projekte potpisati i ovjeriti pečatom svojih ureda. Nakon što su tako sačinjeni geodetski projekti predani Područnom uredu za katastar Dubrovnik, prvookrivljenik je iste ovjeravao svojim potpisom i pečatom, čime je potvrdio da su izrađeni u skladu s geodetskim i katastarskim propisima i da odgovaraju svrsi za koju su izrađeni, piše u optužnici.

Tereti ga se i da je na nagovor jednog od suoptuženika, koji je odgovorna osoba u tvrtki registriranoj za geodetske poslove, od listopada 2015. do ožujka 2016. u najmanje dva navrata svojim potpisom i pečatom ovjerio projekte koje je izradila suoptuženikova tvrtka, iako nisu bili izrađeni u skladu s propisima.

USKOK navodi da je Medić pribavio imovinsku korist od oko 40.700 kuna i 4.300 eura, a u optužnici je predloženo da mu se taj novac oduzme.

Suđenje se nastavlja početkom iduće godine, a za ovo nedjelo okrivljenici mogu dobiti od tri do 12 godina zatvora. Optužnicom je isprva bilo obuhvaćeno pet osoba, no jedan se optuženik nagodio i priznao krivnju pa je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?