USKOK pokrenuo istragu protiv skupine koja je prevarila starije za 1,3 milijuna kuna

USKOK je pokrenuo istragu protiv 17 osumnjičenih da su, glumeći policajce koji istražuju navodno krivotvorene novčanice, građanima starije životne dobi uzeli najmanje 1,3 milijuna kuna, odnosno više od 172.000 eura, piše hrt.hr.

Tužiteljstvo je priopćilo da je pokrenulo istragu na temelju kaznene prijave zagrebačke policije, kojom se 17 osumnjičenih tereti za zločinačko udruženje i prijevaru, a riječ je o 11 muškaraca i šest žena u dobi od 22 do 46 godina.

Mediji su izvijestili da su skupinu predvodili Romano Beganović Kristijan Šajn, kojeg policija otprije povezuje s ovakvim vrstama prijevara na koje, zbog njihove učestalosti, već duže vrijeme upozorava građane, osobito one starije.

Ne navodeći identitete osumnjičenih, iz policije su objavili kako sumnjaju da je Beganović povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba koje su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenoga, na području Zagreba prevarili više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Članovi te skupine su, prema istrazi policije, svakodnevno s tzv. radnih telefona, birajući nasumice brojeve iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba kojima su se lažno predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca.

Zatim su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti, lažno im nudeći i osiguranje nakita koji posjeduju.

Za jednim okrivljenikom se intenzivno traga

Policija navodi da su osumnjičenici, nakon što su stekli povjerenje žrtava, dolazili na njihove kućne adrese te im se lažno predstavljali kao policajci. Zatim su im uzimali novac i nakit, navodeći kao razlog da ih moraju fotografirati, izdati potvrde i slično.

USKOK, također ne navodeći identitete okrivljenika, ističe da je Beganović osiguravao automobile kojima su okrivljenici odlazili do domova svojih žrtava te dijelio plijen sukladno njihovim ulogama u sklopu zločinačkog udruženja.

Iz policije su naveli da su obavili pretrage uhićenih te objekata i vozila koja upotrebljavaju, u kojima su pronašli veću količinu novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala, tzv. jammer, više mobitela i SIM kartica, odjevne i druge predmete kojima su se koristili u prijevarama ili su ukradeni.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih predano je pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutačno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna od prije nalazi u istražnom zatvoru.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?