Preminuo omiljeni svećenik don Marijo Volarević

U Kliničkom bolničkom centru u Splitu svoju bitku s teškom bolešću sinoć je izgubio don Marijo Volarević (46), jedan od omiljenih dalmatinskih svećenika, posebice među mladima, i osvjedočeni torcidaš.

 Splitski svećenik don Ante Žderić, koji je isto kao i voljeni don Marijo iz doline Neretve, s tugom u glasu je novinarima rekao da je on vjerojatno jedan od posljednjh osoba koji se vidio s njim.

Osjećao je da je to zadnji put da je s njim pričao na ‘ovom svijetu‘.

Kaže da je spletom okolnosti prošlog tjedna mijenjao bolničkog kapelana koji je bio na putu pa je imao pristup svim odjelima KBC Split Firule.

– Vidio sam ga prije tjedan dana. Bio je priseban i komunikativan, ali u njegovom pogledu se je jasno vidjelo da će uskoro ‘otići‘. I sam je bio svjestan da se približio kraj njegove borbe, početak je priče don Ante Žderića, rodom iz Rogotina, koji je samo 20 kilometara udaljen od don Marijovog Vida.

Poznavali su se jako dugo, ali nisu imali previše prilika za druženje.

Don Marijo je bio na postdiplomskom u Rimu, a don Ante po župama.

– Poljubio sam mu ruku u znak poštovanja prema svećeničkom redu koji nosi. Vidio sam da mu je to puno značilo, nastavlja se sjećati posljednjeg razgovora u bolnici.

– Bolničke sestre su me upozorile da se ne zadržavam dugo, zbog pacijentovog stanja, pa sam ga brzo napustio. Na izlazu sam slutio da je to naš zadnji susret na Zemlji, reći će don Ante. Ali, kad su ga novinari Slobodne Dalmacije upitali kakav je bio don Marijo glas mu je naglo živnuo.

Tako je omiljeni svećenik djelovao na mnoge.

– Znali smo se još iz bogoslovije. Don Marijo je bio čovjek jako široke duše. Imao je široki pogled na svijet. Razlike među ljudima nisu postojale za njega. Zato je kao svećenik bio nekonvencionalan i to ne mislim u negativnom smislu.

Nije se zatvarao u svoj “svećenički svijet”. Bio je otvoren prema svima, osobito prema mladima, takozvanoj djeci “asfalta”. To se vidjelo i u njegovom angažmanu prema Torcidi, Hajduku i nogometu općenito. Po reakciji vjernika i nevjernika na vijest da nas je napustio vidim da ga je društvo jako cijenilo. Don Marijo Volarević nas i u smrti povezuje, na kraju je dodao.

Don Marijo je rođen 10. listopada 1976. u Metkoviću, a za svećenika Nadbiskupije splitsko-makarske bio je zaređen u rodnom gradu 29. lipnja 2003. godine. Ostao je zapamćen među vjernicima kao župni vikar u Kaštel Lukšiću, župni pomoćnik u solinskom Svetom Kaju, a zatim je bio prefekt u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

S nepunih 30 godina, u jesen 2005. otišao je u Papinski hrvatski zavod Svetog Jeronima u Rim te je 2010. godine doktorirao na Papinskom lateranskom sveučilištu i Institutu moralne teologije Alfonsiana. Bio je pročelnik Katedre moralnog bogoslovlja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, te je predavao na kolegijima Osnove moralne teologije i Socijalni nauk crkve.

Njegovo uže područje znanstvenog istraživanja vezano je bilo za socijalni nauk Crkve, feminizam, rodnu teoriju, bračnu i obiteljsku antropologiju. Na te je teme napisao doktorat, knjigu i nekoliko znanstvenih članaka te održao nekoliko predavanja na međunarodnim i domaćim znanstvenim simpozijima.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?