Jelena Obućina: Prijeti mi se nabijanjem na kolac. Jaki junaci su ti „predsjednikovi ljudi“

Novinarka Jelena Obućina dobila je jezive prijetnje putem društvenih mreža, a sve zbog tekstova u tabloidima Alo i Informer, gdje su njene riječi izvučene iz konteksa i izvrnute. S društvenih mreža poručeno joj je da će je “nabiti na kolac” i da će “biti spaljena”.

Novinarka TV Nova S kaže za beogradski list Danas da je prijetnje prijavila nadležnima, kao i da se zbog njih osjeća uznemireno. Također, vjeruje da su prijetnje orkestrirane.

– Nema „slučajnih napada“ u ovoj državi. Hajka je orkestrirana i nadam se da su nalogodavci zadovoljni. Prijeti mi se nabijanjem na kolac. Jaki junaci su ti „predsjednikovi ljudi“, ističe Obućina.

List “Alo”, i “Informer” koji je to prenio, poslužili su se izvrtanjem riječi novinarke iz uvoda u Pregledu dana emitiranog 29. studenog na TV Nova S, čime su Obućinu targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su uslijedile prijetnje na društvenim mrežama.

Koalicija za slobodu medija poručila je da ono što zabrinjava je način na koji je to učinjeno, koji ukazuje da su ovi listovi namjerno, svjesno i maliciozno interpretirali novinarkin uvod u kojem ona žargonski, kolokvijalno, kaže da će se Vučić „pokopati“ ako se ne „opameti“ u pogledu Kosova i sankcija Rusiji. Ovi mediji su u tekstovima prenijeli: „Vučiću ili priznaj Kosovo ili ćeš biti pokopan – tajkunski mediji ponovo prijete predsjedniku Srbije“.

Kao rezultat ovakvih tekstova Obućina je na društvenim mrežama dobila brojne uvrede i prijetnje, a u jednoj od njih prijeti se nabijanjem na kolac i spaljivanje, prikazano u seksualiziranom kontekstu.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?