SiP BiH: Ždrijebanjem izabrani izaslanici u Domu naroda PFBiH iz HNŽ i ŽSB

Središnje izborno povjerenstvo BiH obavilo je danas ždrijebanje za izbor izaslanika iz Hercegovačko-neretvanske županije i Županije Središnja Bosna za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz HNŽ-a u Klub hrvatskog naroda ždrijebanjem je izabrana lista Raguž Iva, a u Klub srpskog naroda kandidatske liste Suša Dragica i Saradžić Vesna.

Iz ŽSB ždrijebanjem su izabrane dvije kandidatske liste iz reda Hrvata – liste Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo.

Ždrijebanje za dodjelu mandata iz HNŽ i ŽSB u Dom naroda Parlamenta FBiH obavljeno je nakon što su na konstituirajućim skupštinama tih županija l, održanim 1. prosinca, prilikom izbora za izaslanike u federalni Dom naroda, neke kandidatske liste imale identičan količnih glasova.

U Skupštini HNŽ, to su bile dvije kandidatske liste hrvatskog naroda – lista Raguž Iva i lista Vesna Šunjić, kao i tri iz reda srpskog naroda – liste Dujmović Zora, Saradžić Vesna i Suša Dragica.

Današnjim ždrijebanjem trebalo je nadomjestiti jedan mandat iz hrvatskog i dva iz srpskog naroda.

Kad je riječ o ŽSB, na konstituirajućoj sjednici novog postizbornog saziva, na osnovu rezultata posrednih izbora provedenih tom prilikom za izaslanike u Dom naroda, tri kandidatske liste iz hrvatskog naroda – liste Krišto Suzana, Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo, ostvarile su također isti količnik (2,00).

Zbog toga je današnjim ždrijebanjem odlučeno o dodjeli dva preostala mandata iz hrvatskog naroda.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji su 1. prosinca tri kandidatske liste iz hrvatskog naroda dobile izravan ‘prolaz’ u Dom naroda. To su liste predlagatelja, odnosno zastupnika iz Koalicije HDZBiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića, kao i lista predložena iz HDZ-a 1990 čiji će predloženi kandidat također biti član novog saziva Doma naroda iz reda Hrvata.

Od izaslanika bošnjačkog naroda, kandidatska lista Džafera Alića dobila je dovoljno glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz kandidatske liste Ostalih izabran je Arman Zalihić.

U Županiji Središnja Bosna su 1. prosinca Ljubinka Atanasijević iz reda srpskog, Anto Bilić i Ilija Nakić iz hrvatskog naroda, kao i Eldin Delić i Amir Orlović iz reda Bošnjaka izravno ostvarili mandate za novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

IZ SIP-a su danas najavili da će u četvrtak biti obavljeno ždrijebanje za izbor izaslanika iz Kantona Sarajevo i Herceg-bosanske županije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?