Vidović i Vujović optuženi za ubojstvo 20 Bošnjaka kod Ilijaša

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Vidović Marinka, rođenog 1958. godine u Sarajevu, nastanjen u Loznici, državljanin Bosne i Hercegovine i Srbije i Vujović Pere, rođenog 1970. godine u Sarajevu, nastanjen u Feketiću, državljanin Bosne i Hercegovine i Srbije.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Vidović u svojstvu zapovjednika, a optuženi Vujović u svojstvu pripadnika Interventnog voda 1. Ilijaške lakojurišne brigade VRS, na području mjesta Lješevo, općina Ilijaš, tijekom mjeseca lipnja 1992. godine postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su dana 5.6.1992. godine, zajedno s drugim osobama, izvršili napad na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Lješevo, tijekom kojeg je vršeno paljenje kuća i lišavanje slobode civilnog stanovništva koje nije uspjelo pobjeći a koje je nakon toga, pod prijetnjom oružjem, postrojeno u dvorištu jedne kuće gdje su dvojica optuženih, osobno i izravno, zajedno s još najmanje 5 pripadnika iste jedinice, pucanjem iz vatrenog oružja ubili dvadeset civila, uglavnom članova obitelji Fazlić, Masnopita, Avdukić i dr., među kojima je bilo žena i starijih osoba, te teže ranili dvije osobe.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?