Butković zbog nestale ruske jahte preuzeo odgovornost i razriješio tri osobe

Uoči sjednice Vlade ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković komentirao je slučaj nestale jahte iz marine Betina na otoku Murteru. Jahta je u vlasništvu ruskih oligarha bliskih režimu u Moskvi i pod sankcijama je zbog ruske agresije na Ukrajinu. Ministar je rekao da je razriješio načelnika sektora koji je bio nadležan za provođenje kontrole, kao i još dvoje ljudi, piše hrt.hr.

– Lučka kapetanija u Dubrovniku nije imala saznanja da uopće postoji popis jahti, odnosno da postoje jahte u Hrvatskoj koje su blokirane i zapečaćene. To su glavna dva propusta, prvo samo pečaćenje i nadzor te jahte i drugo pravovremena informacija svim lučkim kapetanijama. Da je to učinjeno kako treba, vjerojatno do ovoga ne bi došlo. Ja kao ministar mora, prometa i infrastrukture preuzimam svu odgovornost. Razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio direktno odgovoran javiti to svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. S njima sam obavio razgovor, ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno, rekao je Butković.

Butković dodaje da će Ministarstvo mora poduzeti dodatne mjere nadzora svih tih jahti i razmjene informacija između lučkih kapetanija. Osim toga, Irini VU je ukinuta sve svjedodžbe koje posjeduje, što znači da više nije sposobna za plovidbu, poručio je ministar.

Podsjetimo, jahta Irina VU imala je zabranu izlaska iz hrvatskih teritorijalnih voda jer se nalazila na listi imovine ruskih oligarha pod sankcijama EU-a, SAD-a i Velike Britanije. Jahta u vlasništvu Ališera Usmanova i njegove supruge Irine, bliskih ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, još je početkom listopada ukradena sa suhog veza iz marine Betina na otoku Murteru.

U luku je na njezino mjesto uplovila druga, gotovo identična jahta, dok se ona ‘originalna’ trenutačno nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru. Za njom je izdana međunarodna potjernica, a DORH, SOA i međunarodne agencije istražuju kako je jahta završila u Turskoj usprkos tome što je bila pod blokadom.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?