Virovitičkom HDZ-ovcu Perkecu godina zatvora zbog usmrćivanja biciklista

Virovitički HDZ-ovac i ravnatelj županijske uprave za ceste Bruno Perkec proglašen je krivim kada je u rujnu 2017. službenim automobilom usmrtio biciklista i nastavio vožnju, no sud je utvrdio da je nesreću izazvao iz nehaja te ga nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora, piše hrt.hr.

Virovitički Općinski sud odlučio je da je Perkec kriv jer je službenim automobilom u naselju Bačevac kod Virovitice izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo biciklist Damir Jurišić, ali i utvrdio kako je nesreću počinio iz nehaja te ga nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora.

Inače, Perkec je kobne večeri, nakon domjenka u Županijskoj upravi za ceste i vremena provedenog u jednom virovitičkom kafiću, sjeo za volan Škode Octavije iako je, prema vlastitom priznanju, konzumirao alkohol.

Navečer je na Županijskoj cesti između naselja Lukač i Bačevac autom udario u zadnji kraj bicikla kojim je neosvijetljen i bez reflektirajućeg prsluka u istom pravcu upravljao Jurišić. Udar je biciklista podigao na poklopac motora i vjetrobransko staklo, nakon čega je zajedno s biciklom odbačen u putni jarka, gdje je mrtav pronađen drugi dan poslijepodne.

Perkec tvrdio da je autom udario u divljač, a ne biciklista

Perkec je nakon nesreće nastavio vožnju, a policiji se javio tek idućeg dana u popodnevnim satima, tvrdeći da je naletio na divljač.

Zamjenica općinske državne odvjetnice Mirjana Grandić na sudu je tražila strožu kaznu jer optuženi nije obratio pozornost na prometnu situaciju te nije pokazao iskreno žaljenje i kajanje zbog poginulog.

Njegov odvjetnik Berislav Živković tražio je pak oslobađajuću presudu, ističući da se Perkec tijekom suđenja korektno ponašao.

Kao olakotna okolnost presudom je navedena njegova dosadašnja neosuđivanost i to što je roditelj malodobnog djeteta.

Nepravomoćno osuđeni dužan je nadoknaditi troškove postupka u iznosu od skoro 1500 eura te paušalne troškove od gotovo 133 eura u roku 15 dana po pravomoćnosti presude.

To je Perkecu treće suđenje za izazivanje ove prometne nesreće. Prvu oslobađajuću presudu uklinio je Županijski sud, a druga, osuđujuća, ukinuta je iz formalnih razloga.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?