Hrvatska: Kineziološki fakulteti podržali plan o angažiranju kineziologa u osnovnim školama

Kineziološki fakulteti i Hrvatski kineziološki savez izrazili su podršku planu Ministarstva znanosti i obrazovanja da se u sklopu planiranih reformi pri provedbi nastave tjelesne i zdravstvene kulture u prva četiri razreda osnovne škole angažiraju magistri kineziologije.

– Izražavamo punu potporu ovim nastojanjima, stoji u otvorenom pismu resornom ministarstvu koje uz Hrvatski kineziološki savez potpisuju Kineziološki fakulteti u Splitu, Zagrebu i Osijeku.

Djeca nam, kako navode, neće nikad više hodati pješice po četiri ili pet kilometara na dan, za ekranima će sjediti sve više, sve manje će se fizički igrati, a energetski prezasićena hrana će im biti sve dostupnija i, vrlo vjerojatno, sve više će jesti. Daljnji pad tjelesnog fitnesa, porast pretilosti i pogoršanje zdravstvenog stanja su im zagarantirani, upozoravaju kineziolozi.

– Ako je ikad ponuđeno konkretno rješenje, onda je to ovaj program MZO-a i ideja da nastavu TZK-a u prva četiri razreda osnovne škole u cjelodnevnom boravku (koji bi trebao postati praksa u cijeloj Hrvatskoj) vode magistri kineziologije, poručuju u priopćenju.

Navode da je u Hrvatskoj stanje zapravo već katastrofično jer su nam djeca i adolescenti (ovisno o dobnoj skupini) među prvih pet po debljini u Europi, a tjelesno je nedovoljno aktivno više od 80 posto djece i adolescenata.

Ističu stoga da su prva četiri razreda osnovne škole idealno vrijeme za razvijanje “tjelesne pismenosti” koja se, kao konceptualno rješenje problema debljine i tjelesne neaktivnosti koji pogađaju Hrvatsku i svijet, iskristalizirala u posljednjih 20-ak godina.

Tjelesna pismenost prema definiciji predstavlja osnovu ponašanja, svijesti, znanja i razumijevanja povezanih sa zdravim aktivnim načinom života i pozitivnim zdravstvenim odabirima tijekom cijeloga životnoga vijeka. Najbolje se, ističu, razvija u djetinjstvu jer se tada s djecom sustavno može raditi, a upravo tada se razvijaju i usvajaju ponašanje, svijest, znanje i razumijevanje.

Prvi razlog zašto to trebaju raditi upravo školovani kineziolozi detaljno je praćenje napretka i s tim povezane stalne prilagodbe programa vježbanja.

Drugi je razlog, naglašavaju, taj što magistri kineziologije imaju znanja o ogromnom broju potencijalno primjenjivih sadržaja i njihovoj metodičkoj provedbi, a to im daje mogućnost da u “bilo kakvim” uvjetima pronađu primjenjiv sadržaj, prilagode ga učenicima i metodološki osmisle nastavu kako bi svaki učenik dobio upravo ono što mu treba i što mu odgovara.

Treći je razlog, kažu, pravilno usmjeravanje u sport.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?