Milina o pritvorenom načelniku u Sisku: Takvima nije mjesto u policiji

USKOK je pokrenuo istragu protiv šefa sisačke policije Marijana Detelića. Sumnjiči ga se za trgovanje utjecajem. Neslužbeno se doznaje da je pogodovao lokalnom poduzetniku. Nakon ispitivanja u USKOK-u, na Županijskom sudu u Zagrebu Deteliću je određen istražni zatvor, piše hrt.hr.

Načelnik policije u Sisku Marijan Detelić pritvoren je zbog sumnje da je utjecajem na podređenog kolegu pogodovao lokalnom poduzetniku Ervinu Mehinoviću.

– Policija je istraživala tog poduzetnika zbog sumnje u kazneno djelo pronevjere zbog čega mu je oduzet mobilni telefon koji je trebao služiti kao izvor potencijalnih dokaza. No sumnja se da je Detelić kao načelnik policije zatražio od policijskog službenika da poduzetniku vrati taj mobitel, što je policajac odbio učiniti. Nakon toga Detelić je od njega zatražio barem da obriše određene poruke, ali i to je odbio učiniti i prijavio je svog nadređenog, izvijestila je novinarka HRT-a Nikolina Ćosić.

– Marijan Detelić danas je ispitan u USKOK-u, USKOK je za njega zatražio jednomjesečni istražni zatvor, što je sudac Županijskog suda u Zagrebu i prihvatio, i to zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Iz USKOK-a smo doznali kako je riječ o osam svjedoka koji bi se trebali ispitati. U međuvremenu MUP ga je udaljio iz službe i protiv njega će se provesti disciplinski postupak, dodala je.

Slučaj je komentirao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

– Policijski sustav poduzeo je sve što treba poduzeti. Ovo je jedno krajnje nedopustivo ponašanje, posebno za policijskog rukovoditelja koji bi trebao biti uzor policijskim službenicima i zajedno s njima raditi na prioritetima policijskog posla na svojem području, istaknuo je Milina.

– Moram pohvaliti policijskog službenika koji nije podlegao zahtjevu da se nezakonito ponaša. Policijski sustav reagirao je onako kako treba i jednostavno takvima nije mjesto u policiji, dodao je.

– Milina je rekao kako na godišnjoj razini imaju oko 500 disciplinskih postupaka. Oko 20 policijskih službenika bude udaljeno iz državne službe, 80-ak se kazneno prijavi na godišnjoj razini i to baca sjenu na kvalitetan rad, na sve one policijske službenike koji danonoćno, pa i dok mi razgovaramo, rade zahtjevan posao, požrtvovno, profesionalno i zakonito. No svi ti policijski službenici i ja osobno smo zadovoljni kada takve policijske službenike odstranimo iz svojih redova, naglasio je Milina.

Govoreći o slučaju kada policijski službenik prijavi svojeg šefa te koliko je teško otkriti takve slučajeve, pa i na kraju dokazati nečiju krivnju, Milina je rekao kako to ponekad nije jednostavno, posebno kad se govori o koruptivnim kaznenim djelima.

– Policijski sustav ima više sustava nadzora, od redovnog sustava nadzora rada, izvanrednog nadzora rada, parlamentarnog nadzora, povjerenstva za pritužbe, pučkog pravobranitelja, sudski nadzor, državnoodvjetnički nadzor. To je cijeli niz sustava nadzora, sigurno je da je teško kad se radi o koruptivnim kaznenim djelima jer se ipak radi o policajcima koji znaju kako prikriti tragove. Međutim, imamo metoda da razotkrijemo i takve slučajeve.

Naglasio je nultu stopu tolerancije na svako kažnjivo ponašanje, a posebno koruptivno ponašanje policijskih djelatnika.

– Poruka je svim policijskim službenicima da časno, odgovorno, pošteno i zakonito rade svoj posao, istaknuo je Milina. 

Izjava Detelićeva odvjetnika i USKOK-a

– Moj klijent je negirao optužbe, iznio je čitav niz argumenata iz kojih proizlazi da je zahtjev USKOK-a, odnosno DORH-a, neosnovan, rekao je Ivo Farčić, odvjetnik Marijana Detelića.

– Sudac istrage u cijelosti je usvojio prijedlog USKOK-a da se okrivljeniku odredi istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Tijekom istrage ispitat ćemo osam svjedoka i za to vrijeme je okrivljenik u istražnom zatvoru, istaknuo je Branimir Puklin, zamjenik ravnateljice USKOK-a.

Priopćenje MUP-a

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad policijskim službenikom Policijske uprave sisačko-moslavačke zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanje utjecajem, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Ističu da je kriminalističkim istraživanjem utvrđena sumnja da je osumnjičeni policijski službenik, koristeći se svojim položajem nadređenosti prema policijskom službeniku za obradu kriminaliteta, a koji je provodio kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela pomaganja u pronevjeri, od njega zatražio da vrati mobilni uređaj osumnjičenoj osobi koji je oduzet tijekom pretrage doma i drugih prostorija, bez prethodne pretrage tog mobitela.

Nakon što je policijski službenik za obradu kriminaliteta to odbio učiniti, osumnjičeni policijski službenik, ponovo se koristeći svojim položajem nadređenog, od njega je zatražio da prije pretrage uređaja u mobilnoj aplikaciji za komunikaciju obriše svu komunikaciju između osumnjičenog za kazneno djelo pomaganje u pronevjeri i njega, a što je policijski službenik za obradu kriminaliteta odbio učiniti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni policijski službenik predan je pritvorskom nadzorniku te je protiv njega PNUSKOK podnio kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Osumnjičeni je policijski službenik odlukom načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke udaljen iz službe, te protiv njega slijedi podnošenje zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?