Trgovina djecom imigranata u Velikoj Britaniji – ‘zviždači’ tvrde da ih otimaju kriminalne bande

Desetke djece tražitelja azila (imigranata) otele su bande iz hotela u Brightonu kojim upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova po obrascu koji se očito ponavlja diljem južne obale, otkrila je istraga Observera, a prenosi The Guardian

Djeca otimana i strpana u automobile?

Zviždač, koji je očito iz Ministarstva unutarnjih poslova, i izvori zaštite djece opisuju da su djeca oteta s ulice ispred hotela i strpana u automobile.

“Djecu doslovno skupljaju izvan zgrade, nestaju i ne nalaze ih. S ulice ih odvode trgovci ljudima”, rekao je izvor.

Također, pokazalo se da je policija opetovano upozoravala Ministarstvo unutarnjih poslova da će ranjivi stanari hotela – djeca tražitelji azila koja su nedavno stigla u UK bez roditelja ili skrbnika – biti meta kriminalnih mreža.

Oko 600 djece bez pratnje prošlo je kroz hotel u Sussexu u proteklih 18 mjeseci, a 136 je prijavljeno kao nestalo. Više od polovice njih, čak 79 djece, i dalje se vode kao nestali.

Broj otete djece teško je utvrditi

Laburitica i istaknuta političarka Yvette Cooper, opisala je otkriće kao “doista užasavajuće i skandalozno”, te je pozvala vladu da otkrije koliko je djece nestalo i što se poduzima da se pronađu.

Dodala je: “Suella Braverman [ministrica unutarnjih poslova] nije postupila u skladu s ponovljenim upozorenjima koja je dobila o potpuno neadekvatnim mjerama zaštite za djecu o kojoj skrbe. Ministarstvo unutarnjih poslova potpuno zanemaruje pozive i dužnost da ozbiljno zaštititi sigurnost djece ili suzbije opasne bande, dovodeći djecu u užasnu opasnost. Ministri moraju hitno uspostaviti nove mjere zaštite.”

Udio djece koje su oteli kriminalci teško je izraziti brojem, jer neka djeca pobjegnu kako bi se ponovno okupili s prijateljima ili čak s obitelji.

Izvori iz Ministarstva unutarnjih poslova rekli su da “nije istina” da se djeca bez pratnje otimaju iz njihovih hotela, rekavši da su djeca slobodna napustiti njihov smještaj.

Što kažu ‘zviždači’?

Međutim, zviždač je također opisao kako je svjedočio trgovini djecom iz sličnog hotela kojim upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova u Hytheu, Kent, procjenjujući da je tamo čak 10% djece nestalo svakog tjedna.

Drugi izvor, koji se bavi zaštitom djece, rekao je da su neka djeca nestala iz hotela u Brightonu možda prodana čak u Manchester i Škotskoj. Jedan slučaj je pod istragom Metropolitanske policije u Londonu.

Podaci objavljeni u listopadu 2022. pokazuju da je 222 djece bez pratnje tražitelja azila nestalo iz hotela kojima upravlja Ministarstvo unutarnjih poslova. Ministri su priznali da nemaju pojma gdje se nalaze.

U međuvremenu se također pokazalo da nisu izdane nove smjernice za policiju za pronalaženje nestale djece tražitelja azila, a izvori kažu da je to još u “razvoju”.

Novi podaci objavljeni u skladu sa Zakonom o slobodi informacija pokazuju da novopristigla djeca bez pratnje provode u prosjeku 16,5 dana u hotelima Ministarstva unutarnjih poslova prije nego što budu prebačena pod socijalnu skrb diljem zemlje.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?