Federacija BiH je u pat poziciji, mostarizirana. Do daljnjeg

Nije rat, ali jeste pat. Pat u Federaciji BiH. Svi hoće u vlasti, ali u vlasti nema mjesta za sve. Osam bošnjačkih stranaka i HDZ BiH, su potpisali koalicijski sporazum o uspostavi vlasti u FBiH, ali nemaju ključ za njegovu realizaciju- preuzimanje vlasti. On je u rukama SDA. Preciznije, SDA-ovog, danas potvrđenog, federalnog dopredsjednika Refika Lende koji ponavlja kako neće dati suglasnost za imenovanje premijera FBiH, ako u budućoj Vladi FBiH neće participirati SDA i pride njihova “prikolica” DF. A bez Lendinog (su)potpisa nije moguće imenovati novog federalnog premijera. Bez kojeg nema ni federalne vlade.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

– Ja sam za koncentracijsku vladu, da je formiraju pobjednici izbora; SDA sa svojim partnerima, HDZBiH sa svojim partnerima i SDP BiH sa svojim partnerima”, izjavio je nedavno SDA-ov lider Bakir Izetbegović koji po svaku cijenu želi zadržati vlast, kad nije uspio na državnoj, onda na federalnoj razini. Po Izetbegovićevoj računici izvan vlasti u FBiH ostao bi samo- Slaven Raguž. On bio tako, bio jedini oporbenjak u donjem domu federalnog parlamenta koji broji 98 zastupnika. Što bi bio presedan u povijesti BiH, kao nominalno neovisne i demokratske države

Problem je što nitko u FBiH ne želi sa SDA- ni jedna hrvatska i ni jedna bošnjačka stranka, izuzev SDA-ove ekstremističke frakcije DF-a, a oni im nisu dovoljni za formiranje vlasti.

Nakon 8 godina apstinencije SDP BiH se žuri u vlast kako bi što prije uhljebio svoje kadrove. No, Nikšić ne može iznevjeriti svoje dugogodišnje partnere iz Trojke- Konakovića i Fortu, čije bi stranke bile višak, u slučaju koaliranja SDP-a sa SDA.

Izetbegović je godinama unazad “vrtio u krug” Čovića i kupovao vrijeme kako ne bi došlo do izmjena Izbornog zakona koje bi omogućila da i Hrvati mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH. Čak se i time hvalio u predizbornoj kampanji, prijeteći “raskidanjem okova” i eliminacijom Hrvata iz federalne vlasti, pa ne čudi što je i Čović jedva dočekao priliku da raskine s prevarantom, i sklopi sporazum s drugim bošnjačkim blokom. – Onaj koji je Hrvate htio marginalizirati, sada je na marginama, izjavio je nedavno lider HDZ BiH.

Dio bošnjačkog bloka, Trojka, poziva Schmidta da “raspetlja” situaciju i omogući uspostavu vlasti Osmorci i HDZ BiH. Drugi dio SBiH i NES su protiv. Protiv je i HDZ BiH. A Schmidt se, opet, “ne bi htel (ponovo) mješati”. – Neka se dogovore, lakonski je nedavno prebacio odgovornost na domaće političke aktere.

Ako Schmidt neće intervenirati nameće se pitanje, što je onda rješenja. Odgovor je- rješenja nema. Federacija BiH je u pat poziciji, mostarizirana. Do daljnjeg. Novalićeva vlada, bez izbornog legitimiteta već petu godinu i bez podrške federalnog parlamenta nastavlja vladati u “tehničkom mandatu”, kao pokojni mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić bez Gradskog vijeća.

A sve bi bilo jednostavnije da je u Daytonu BiH uređena kao zajednica tri naroda s tri federalne jedinice, koje bi imale jednodomne parlamente i vlade. U svakoj od njih vlasti bi formirala stranka ili koalicija koja bi osigurala nadpolovičnu parlamentarnu većinu. Na državnoj razini, pak, nitko nikom ne bi mogao birati člana Predsjedništva BiH, jer bi federalne jedinice bile i izborne jedinice za izbor članova Predsjedništva, a entitetski parlamenti birali bi delegate u gornji dom- dom entiteta, čime bi bila spriječena majorizacija bilo kojeg naroda u izvršnoj vlasti BiH. Ovako ostajemo disfunkcionalna zemlja ovisna o strancima. I 28 godina nakon završetka rata. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?