Ne branimo Sinovčića, ali kome “oni” više lažu: Osuđen za izvlačenje ogromnih novaca iz NK Zadar, koji NK Zadar, koji novci u tom klubu

Obrana zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića, nepravomoćno osuđenog na dvije godine i osam mjeseci zatvora u tzv. aferi Ribar zbog optužbi da je izvlačio novac iz NK Zadra, ali i svoje tvrtke u predstečajnoj nagodbi, najavila je žalbu na presudu, a isto će učiniti i tužiteljstvo.

Eugen Husak pratio je izricanje presude:

Uz Sinovčića su u petak na zagrebačkom Županijskom sudu krivima proglašena i dvojica bivših direktora NK Zadra Dalibor Zebić i Novica Erlić, otac ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića. Erlić je osuđen na 11 mjeseci zatvora, a Zebić na 10 mjeseci, no zatvorske su im kazne zamijenjene radom za opće dobro.

Sinovčićeva odvjetnica Ivanka Binički Ložnjak kazala je da se presuda temelji na indicijama, a ne na čvrsto utemeljenim činjenicama.

– Sutkinja je obrazložila da ulaganja mojeg branjenika u NK Zadar nisu sporna. Ni jedan dokaz obrane koji je usmjeren na financiranje nogometnog kluba nije izveden i na tome će se temeljiti naša žalba’, kazala je nakon izricanja presude.

Nepravomoćnu osuđujuću presudu komentirao je i Sinovčić koji je istaknuo da je do današnje presude vjerovao u pravnu državu i da je spreman odgovarati za ”davanje novca u kaubojskim vremenima”, ali kako ne može odgovarati zato što nije davao novac.

– Ako je tužitelj tužio za određeni iznos, a nepobitno je utvrđeno da sam ja davao svoj novac, a tužitelj je tužio da ja nisam dao niti jednu kunu, sud je to prihvatio iako su svi svjedoci na sudu rekli da sam ja davao novac, rekao je.

Uskok: Kazne su preblage


Zamjenik ravnateljice Uskoka Krešimir Ostrogonac kazao je da je zadovoljan osuđujućim dijelom presude, ali smatra da su kazne preblage pa je stoga najavio žalbu. Najavio je i žalbu na oslobađajući dio presude koji se odnosi na poreznike. 

– Naravno da je naše mišljenje drugačije od mišljenja suda. Smatramo da u žalbenom postupku imamo dobre šanse, kazao je.

Odvjetnici oslobođenih poreznika zadovoljni su jer je sud odbacio optužbe da su pogodovali Sinovčiću u postupku naplate poreznog duga i smatraju da je ta presuda zakonita. Oslobađajućom presudom obuhvaćeni su bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić.

– Ukoliko Uskok bude pisao žalbu na oslobađajući dio presude, neće imati argumenata koji bi mogli poljuljati zaključke suda”, kazala je u ime branitelja poreznika odvjetnica Višnja Drenski Lasan.

Sutkinja Koraljka Bumči je u obrazloženju presude istaknula da je tijekom postupka saslušano 106 svjedoka i održano 78 rasprava. Sud pri odmjeravanju kazne kod Sinovčića nije našao otegotnih okolnosti, a olakotnim je cijenio njegove osobne prilike, dosadašnju nekažnjavanost, sudioništvo u Domovinskom ratu i činjenicu da je dolazio na rasprave čime je doprinio bržem sudskom postupku.

Otegotne okolnosti sud nije našao ni Erliću. 

– Naprotiv, našao je niz olakotnih pa je sudsko vijeće primijenilo institut ublažavanja kazne zatvora ispod minimuma i kaznilo ga radom za opće dobro, pojasnila je sutkinja.

Optužnica podignuta još 2015.


Optužnica protiv Sinovčića i ostalih podignuta je krajem 2015., a potvrđena u studenome 2017. Obrana je tijekom sjednica optužnih vijeća tražila izdvajanje pojedinih dokaza kao nezakonitih, što je sud odbio, a pripremna ročišta su prekidana i zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i Uskoka.

Na početku suđenja u rujnu 2019. Sinovčić i ostali optuženici odbacili su optužbe koje im ne teret stavlja Uskok. Uskok je tvrdio da je u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX, ali i iz NK Zadra izvučeno preko 120 milijuna kuna.

Novicu Erlića, oca aktualnog ministra, optužnica tereti da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. pomogao Sinovčiću izvući iz kluba oko 42 milijuna kuna na temelju krivotvorenih pozajmica igračima nogometnog kluba. Temeljem tih pozajmica, tvrdi Uskok, klub je vraćao nepostojeći dug Sinovčiću kroz novac i Sinovčićeve udjele u klubu.

Sinovčić je u javnosti poznat kao bivši nogometni sudac, vlasnik nekoliko zadarskih medija (televizije Vox, tjednika Vox i Zadarskog regionala), ali i član Gradskog vijeća u koje je izabran kao nositelj nezavisne liste koju je okupio nakon izlaza iz HDZ-a.

Prije dvadesetak godina bio je svrstavan na popise najbogatijih Hrvata, a nazivalo ga se i “kraljem ribe na Jadranu” te nogometnim sucem s presudnim utjecajem u Hrvatskom nogometnom savezu. Također mediji su ga dovodili u vezu i s lažiranjem utakmica.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?