Varaždinka satima čekala Hitnu pomoć i umrla, inspekcija utvrdila propuste

Proteklih dana još je jedan slučaj u zdravstvu izazvao veliku pozornost. Žena, koja je čak šest sati čekala na dolazak Hitne pomoći, preminula je nakon nekoliko dana. Zdravstvena inspekcija utvrdila je da je procjena o stupnju hitnosti dolaska pomoći bila pogrešna, a slučaj je proslijeđen i DORH-u, piše hrt.hr.

Kada se te noći Drago Makaj vratio s posla, zatekao je suprugu u strašnim bolovima. Odmah je nazvao – Hitnu. No dispečerica mu je u tri ujutro poručila da se treba javiti obiteljskoj liječnici.

– Ona mi govori da mora imati nalog za hitnu službu, a ja njoj govorim: “Gospođo, ali moja doktorica radi od 13. Kaže – mora imati zamjensku doktoricu, ali ja kažem – ima, ali kad je na godišnjem, kad radi nema zamjensku doktoricu, govori nam Drago Makaj, Varaždin.

Njegovoj supruzi sve je teže – povraća, otiče joj gležanj. Nedavno je operirala kralježnicu, žive na četvrtom katu pa se Drago ne usudi odvesti je sam. Ujutro odlazi zamjenskoj liječnici i nakon šest sati agonije po nju dolazi – sanitetsko vozilo. 5. siječnja prima potresnu vijest iz varaždinske bolnice.

– Sin se javio na telefon, pitao sam ga samo koja su prva tri broja, rekao je 393, i znao sam da je to bio kraj. Jest da se sin javio, ali u suzama je dao slušalicu meni, kaže Drago Makaj.

Nakon 40 dana stigao je nalaz obdukcije koji je potvrdio da su se počeli stvarati ugrušci te da je uzrok smrti embolija pluća. Inspekcijski nadzor provelo je Ministarstvo zdravstva koje je zaključilo da je odgovornost na dispečerici, prvostupnici sestrinstva.

– Kad je zaprimila poziv odabrala je pogrešan stupanj hitnosti, zbog čega na teren nije bio poslan tim koji je tada bio na raspolaganju. Slučaj je na daljnje postupanje proslijeđen Hrvatskoj komori medicinskih sestara te Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu, stoji u priopćenju Zdravstvene inspekcije ministarstva zdravstva.


Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mladen Smoljanec je u siječnju istaknuo da je medicinska sestra napravila sve prema pravilima struke. Nalaz inspekcije ministarstva nije želio komentirati jer kaže – Zavod još ništa službeno nije primio.

U Hrvatskoj komori medicinskih sestara utvrđuju je li bilo propusta. No s terena doznajemo da su pogreške moguće zbog preopterećenosti, manjka kadrova, ali i količine poziva koje treba brzo obraditi.

– Preopterećenost može biti jedan od vanjskih propusta na greške no u ovom konkretnom slučaju ćemo morati prikupiti sve relevantne podatke koje su pridonijele eventualnoj pogrešci naše kolegice, kaže Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

– Često se čuje sustav je preopterećen, nema medicinskih sestara, liječnika? Da, ali to nije briga nas građana, već sustava i ministra Beroša, kaže Drago Makaj.

Drago Makaj prikuplja dokumentaciju i razmišlja o privatnoj tužbi.      

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?