Konaković o Širokobriježaninu koji bi trebao u Ustavni sud BiH: “Kako je dosad biran dva puta na mjesta na koja ne bi smio HDZ-ovac?”

Nakon odlaska Mate Tadića i Miodraga Simovića u mirovinu Ustavni sud BiH je već izvjesno vrijeme bez kvoruma u Velikom vijeću pa se važne odluke usmjeravaju prema Plenarnoj sjednici na kojoj odlučuju četiri domaća i tri strana suca, te se stoga očekivalo od novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta BiH da privede kraju proceduru imenovanja nasljednika suca Tadića, ali je došlo do političkih prepucavanja.

Komisija za izbor i imenovanje treba predložiti ime ili više imena kandidata Zastupničkom domu na glasovanje za izbor novog suca Ustavnog suda BiH, a nakon što je radna skupina završila svoj dio posla, rangirala po broju bodova sve kandidate koji su pristupili intervjuu i napravila rang listu, prvorangirani kandidat je bio Širokobriježanin Marin Vukoja, a drugoplasirana je Sanela Gorušanović-Butigan.

Međutim, mediji su se raspisali kako je Vukoja kadar HDZ-a BiH, a da je Sanela Butigan-Gorušanović, Hrvatica iz Sarajeva koja nema bliske veze sa bilo kojom političkom strankom, te su počela prepucavanja i optužbe kako će eventualnim imenovanjem Vukoje Čović ovladati i „Ustavnim sudom BiH“.

Stoga se lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković se osvrnuo na optužbe da njegova stranka pogoduje izboru osobe bliske HDZ-u.

Jedno od osnovnih načela kad birate rukovodeće državne službenike je načelo političke neovisnosti, nepristrasnosti. Kad birate tajnika bilo kojeg od domova Parlamenta FBiH podrazumjeva se da ne birate politički ovisne ljude, ne smiju biti članovi stranaka, tako kaže Zakon o državnoj službi. Tako je već dva puta Marin Vukoja biran. Jednom za tajnika Doma naroda Parlamenta FBiH, a drugi put za tajnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prvi put ga potvrdila SDA, a drugi put ista stranka u proširenom sazivu, SD(F)A. Danas nas ti isti optužuju da smo glasali i predloži Marina Vukoju mi iz NiP-a, a da je Vukoja HDZ kadar. Kako? Kako je biran dva puta na mjesta na koja ne bi smio HDZ-ovac? Medijske podvale koje gledam cijeli dan me ne čude. Ta mašinerija radi svoj posao, ne radi ga loše, spinuje i podvaljuje vrhunski. Nije do njih, do nas je. Ako nasjedamo na taj lažni twitter pritisak i pritisak iz sarajevskih birtija, mi ne treba obnašati nikakvu vlast. Treba se nakloniti prodavačima magle i prepustiti da još nekoliko mandata krčme poduzeća, zapošljavaju i tenderišu. Ili da se malo uozbiljimo i prodavačima magle prekinemo financiranja iz javnih poduzeća. Do nas je. Oni će naravno opet vrištati da radimo za HDZ, da smo sluge Zagreba, onako kako su mene napali kad sam rekao da ne želim Dom naroda u Federaciji po uzoru na Vijeće naroda u RS-u. Danas svjedočimo koliko je to bila ispravna i točna izjava, Bošnjaci i Hrvati nikakva prava u Vijeću naroda nemaju. Jesu li se na to očitovali prodavači stranačke magle? Ispričali? Nisu naravno, nisu jer njih ne zanima istina. A od magle koju prodaju istina se ni ne vidi. Do nas je“, napisao je Konaković na Facebooku.

Jučer je predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladen Bošković prekinuo sjednicu te komisije uoči razmatranja prijedloga za izbor suca Ustavnog suda BiH, kojeg bira Zastupnički dom. To je odlučeno većinom glasova članova Komisije jer je, kako kaže Bošković, utvrđeno da je potrebno da se još usuglasi parlamentarna većina oko konačnog prijedloga.

–Zato ćemo i sutra (op. a. danas)zasjedati – dodaje Bošković.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?