Sudac Stupar: Hodžića nije izabrao zakon o nabavkama, nego izvjesni Asim i Fadil Novalić

Član Sudskog vijeća u predmetu Novalić i drugi Braco Stupar danas je obrazložio osuđujuću presudu u ovom predmetu, a nakon što je predsjedavajući sudac Branko Perić načinio presedan i izdvojio svoje mišljenje.

Stupar je, kako izvještava Raport.ba, kazao da je Tužiteljstvo BiH djelimično dokazalo svoju optužnicu i da je, suprotno tvrdnjama obrane, načinjena zloupotreba koja je krivično djelo.

Stupar je pojasnio da Federalna uprava Civilne zaštite nije imala zakonsku nadležnost da provede spornu nabavku 100 respiratora jer je to bila nadležnost isključivo zdravstvnih ustanova.

Sudac Stupar je dalje kazao da je prekršen zakon o javnim nabavkama i da je zloupotrijebljen član 10. koji regulira hitnost nabavke. Onda je istaknuo možda i ključnu stvar.

Dva ugovora zbog novca

On je kazao da Fikreta Hodžića i njegovu kompaniju Srebrena malina nije izabrao kao dobavljača Zakon o javnim nabavkama, nego su ih izabrali “izvjesni Asim” i prvooptuženi Fadil Novalić.

On je dalje kazao da nabavljeni respiratori nisu zadovoljavali namjenu, odnosno da je Sud našao dokaze da se respiratori nisu mogli koristiti u intenzivnoj njezi na teškim pacijentima. Time je nastala šteta ne samo po Proračun, nego i po građane.

On je rekao da su respiratori višestruko preplaćeni i ograničenog kvaliteta i da je to ustvari rezultat nezakonito provedene nabavke koja je išla pogodbom.

Stupar je zatim kazao da nije bilo dokaza da je Hodžić korist koju je dobio od nabavke podijelio s bilo kim, pa ni sa izvjesnim Asimom.

Međutim, rekao je Stupar, dokazano je da je Hodžić pribavio korist tako što su Solak i Novalić zloupotrijebili svoj položaj.

On je kazao da je Solak kriv za krivotvorenje dokumentacije tako što je pod istim brojem vodio dva ugovora za različite nabavke, odnosno za respiratore HCV003 i za ACM812A.

Stupar je pojasnio da je to učinjeno kako bi se izbjegao nužni raskid ugovora, sve kako bi Hodžić na računu zadržao 10,5 milijuna maraka i kako ih ne bi morao vraćati u proračun.

Planirali još dvije nabavke

Dalje je kazao da svi dokazi ukazuju da se pogodovalo kako bi trećeoptuženi Hodžić imao korist.

Na kraju je rekao da je Sud pokušao naći neke olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude. Jedine okolnosti koje su pronašli jesu da optuženi nisu ranije osuđivani i da su obiteljski ljudi.

Međutim, kao jednu od ključnih otežavajućih okolnosti, Stupar je naveo da je krivično djelo napravljeno u vrijeme pandemije i krize kada su svi građani očekivali transparentan rad javnih organa.

Stupar je naglasio da je indikativno da su pored ove nabavke, planirane još dvije, točnije nabavka medicinske opreme u iznosu od više od dva milijuna maraka te još 200 respiratora, čime bi bio utrošen sav izdvojeni novac za nabavku opreme u vrijeme pandemije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?