30 godina od smrti Boška i Admire: Tragični ljubavnici i u smrt otišli zagrljeni

Na današnji dan prije 30 godina snajperski hici ugasili život dvoje mladih, zaljubljenih ljudi, Boška i Admire. Postali su simbol rata u Bosni i Hercegovini, a njihova priča potresla je cijeli svijet, podsjećajući na zajedništvo, koje, vrlo često zaboravljamo.

Ovi 25-godišnjaci, 18. svibnja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla koje je zadesilo njihovu zemlju, stradali su na sarajevskom Vrbanja mostu.

Slika tijela mladog para, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet.

Privatna arhiva / N1

Boško i Admira, Srbin i Bošnjakinja, ubijeni su snajperskim hicima 1993. godine, u trenutku kada su pokušali napustiti Sarajevo, da bi mogli ostvariti planove o zajedničkom životu. Nakon što su im zaraćene strane dopustile da prođu liniju razgraničenja, preko Vrbanja mosta, tada ničije zemlje, prvo je pogođen Boško, a zatim i Admira. Dopuzala je do njega i nekoliko minuta kasnije, u njegovom zagrljaju i izdahnula.

Privatna arhiva / N1

Ovaj zaljubljeni mladi par ležao je sedam dan na mostu koji je grad dijelio na dva dijela, a ta slika obišla je čitav svijet, zahvaljujući američkom reporteru Kurtu Schorku, koji je prenio priču o njihovoj ljubavi. Tijela Boška i Admire izvukli su pripadnici vojske Republike Srpske, a strane u sukobu međusobno su se optuživale za smrt mladog para.

Tragična sudbina spriječila je dvoje mladih ljudi da zajedno prožive život. Od 1996. godine, u vječnosti, njihovi posmrtni ostaci počivaju zajedno, na gradskom groblju u Sarajevu.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?