DOMOVINA SVIH NAS: SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

DOMOVINA SVIH NAS: SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Link na izvornu vijest

DOMOVINA SVIH NAS: SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

Referendum koji se organizovao u Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini održavao se dva dana, tačnije 29. februara i 1. marta.

U izuzetno teškim i napetim trenucima, s obzirom na već ranije započete sukobe na teritoriji Slovenije i Hrvatske, stanovnici Bosne i Hercegovine odgovorili su na referendumsko pitanje:

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Na referendum je izašlo oko 64,31 posto građana s pravom glasa, a za nezavisnost BiH je od tog broja glasalo oko 99,44 posto.

Predstavnici srpskog naroda u organima vlasti pozvali su sve Srbe da bojkotuju referendum te su naglasili da je riječ o nelegalnim aktivnostima. Nešto ranije, 9. januara 1992. godine, predstavnici srpskog naroda usvojili su deklaraciju o proglašenju tzv. Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine čime su željeli stvoriti preduslovi za pripajanje dijelova BiH sa većinski srpskim stanovništvom u sastav krnje Jugoslavije.

Nakon održanog referenduma, Bosnu i Hercegovinu su 6. aprila priznale članice tadašnje Evropske zajednice, a dan kasnije Sjedinjene Američke Države. Prva država koja je priznala BiH bila je Bugarska. Nakon proglašenja nezavisnosti, Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. postala i članica Organizacije ujedinjenih naroda.

U aprilu 1992. godine uslijedili su prvi sukobi, a zatim i agresija paravojnih formacija, a kasnije i Vojske RS-a. Agresija na Bosnu i Hercegovinu trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, a opsada glavnog grada države 1.425 dana.

Dok se u jednom njenom dijelu, tačnije u Federaciji Bosne i Hercegovine ovaj dan obilježava kao praznik, u Republici Srpskoj i dalje negiraju 1. mart kao značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine te i dalje insistiraju na proslavi neustavnog 9. januara.

Svim državljanima Bosne i Hercegovine, Hayat čestita 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

The post DOMOVINA SVIH NAS: SRETAN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE! first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?