U tijeku radovi vrijedni 7,431.913 KM, po završetku će MUP ZHŽ-a imati najmoderniji centar za obuku policajaca

U tijeku radovi vrijedni 7,431.913 KM, po završetku će MUP ZHŽ-a imati najmoderniji centar za obuku policajaca

Link na izvornu vijest

U Zapadnohercegovačkoj županiji počela je realizacija jednog od najvećih kapitalnih projekata Vlade ZHŽ-a, za čiju je provedbu zaduženo Ministarstvo unutarnjih poslova ZHŽ-a, što je bio povod razgovora s resornim ministrom Mladenom Bebekom. U intervjuu za Večernji list Bebek se osvrnuo na dinamiku radova na izgradnji Edukacijsko-obučnog centra te naglasio kako očekuje da će u skladu s ugovorom potpisanim s izvođačem radova objekt biti spreman za opremanje najkasnije 20. rujna 2025. godine. Govorio je i o sigurnosnoj situaciji u ovoj županiji, nabavi moderne opreme te planovima koji će unaprijediti operativni rad Uprave policije, a time i dodatno poboljšati sigurnost svih žitelja ove županije.

Večernji list: Počeli su radovi na izgradnji Edukacijsko-obučnog centra Ministarstva unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije, jednog od najvećih kapitalnih projekata Vlade ZHŽ-a. Koja je dinamika radova i kad se očekuje njihov završetak?

– Ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Hering d. o. o Široki Brijeg, potpisan je sredinom prosinca 2023. godine, a rok za izvođenje radova je 18 mjeseci. U tijeku su zemljani radovi, odnosno završeni su iskopi, te se počelo s konstrukcijskim radovima. Očekujemo da će u skladu s ugovorom potpisanim s izvođačem radova objekt biti završen i spreman za opremanje najkasnije 20. rujna 2025. godine. Naglasio bih kako se radi o najvećem projektu koji Ministarstvo unutarnjih poslova ZHŽ-a provodi u posljednjih 25 godina te podsjetio da je vrijednost radova na izgradnji kompleksa 7,431.913 maraka.

Večernji list: Što će po završetku radova sadržavati ovaj Edukacijsko-obučni centar i koja je njegova svrha?

– Edukacijsko-obučni centar će se, prema projektnoj dokumentaciji, po završetku radova prostirati na 14.000 četvornih metara, od čega je 3100 m2 zatvorenog prostora, a unutar kompleksa nalazit će se upravna zgrada, streljana, prostor za vježbanje otvorenog i zatvorenog tipa, teretane i fitness-prostor, igrališta, spavaonice, restoran, kapelica i prostor za pse. To će biti prostor koji će našim policijskim službenicama i službenicima služiti za izvršavanje raznih obuka i stručnih usavršavanja.

Večernji list: Svi županijski MUP-ovi, kao i velik broj policijskih agencija u BiH, trenutačno se suočavaju s nedostatkom policijskih službenika jer je prošle godine počela smjena tzv. ratne generacije. Kakvo je stanje u MUP-u ZHŽ-a?

– MUP ZHŽ-a je navrijeme prepoznao i detektirao mogući problem, a zahvaljujući razumijevanju Vlade Zapadnohercegovačke županije, koja je dala suglasnost za raspisivanje natječaja za prijam policijskih službenika, danas nemamo problem s nedostatkom policijskih službenika i organizacijom posla. Istina, tijekom 2023., 2024. i 2025. godine iz MUP-a ZHŽ-a je otišlo ili odlazi ukupno 77 policijskih službenika (samo tijekom ove godine njih 55), koji su s radom počeli tih ratnih godina. Iskoristio bih priliku da svima njima ovim putem još jednom zahvalim na predanosti u radu i odanosti službi, oni su bili ti koji su udarili temelj današnjeg MUP-a ZHŽ-a u poratnim vremenima, kad je rad u službi bio značajno izazovniji nego danas. Vjerujem kako će 30 policijskih službenika i osam mlađih inspektora koji su s radom počeli prošle godine, s 63 policijska službenika koja su ovih dana završila s obukom te početkom lipnja počinju s radom, dostojno zamijeniti svoje starije kolege koji odlaze u zasluženu mirovinu. Ovu priliku bih iskoristio i da zahvalim vodstvu Policijske akademije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova na odličnoj suradnji i susretljivosti prilikom školovanja naše posljednje generacije kadeta.

Večernji list: Kakvo je stanje s opremom, je li u planu nabava nove?

– Odore, oružje, streljivo i ostala oprema koja je potrebna za svakodnevni rad policijskih službenika nabavlja se kontinuirano, tako da mogu reći da je situacija s opremom na zadovoljavajućoj razini. U idućem razdoblju imamo u planu dodatno pojačati nabavu moderne opreme, za što je Vlada ZHŽ-a u proračunu za 2024. godinu izdvojila 1,650.000 konvertibilnih maraka, odnosno dvostruko više nego prošle godine. Kupnjom ove opreme, u što, među ostalim, spada i nabava presretača s vrlo složenim i sofisticiranim radarskim sustavom, modernizirat ćemo i unaprijediti operativni rad Uprave policije, a time i dodatno poboljšati sigurnost svih žitelja naše županije. Uz nabavu opreme za rad policije, u tijeku je realizacija nekoliko projekata na samoj infrastrukturi MUP-a ZHŽ-a, koji će po završetku poboljšati uvjete rada svih djelatnika. Među ostalim, radi se na izmjeni sustava za grijanje/hlađenje u Širokom Brijegu i Ljubuškom, čime se rješava dugogodišnji problem koji je, posebice u ljetnim mjesecima, znao dovoditi u pitanje funkcioniranje određenog dijela službe.

Večernji list: Kakva je sigurnosna situacija u ZHŽ-u? Jeste li zadovoljni radom Uprave policije?

– Sagledavajući sigurnosne događaje i poduzete preventivne i represivne aktivnosti policije, stanje sigurnosti na području Zapadnohercegovačke županije može se ocijeniti zadovoljavajućim. Ipak, iz izvješća o radu Uprave policije MUP-a Zapadnohercegovačke županije za 2023. godinu vidljivo je kako je prošle godine zabilježeno povećanje broja počinjenih kaznenih djela za 20%, ali je iz istog izvješća jasno i kako je 82 posto tih djela rasvijetljeno. Tijekom prošle godine rasvijetljeno je sedam kaznenih djela počinjenih u ranijem izvještajnom razdoblju, odnosno tijekom 2022. godine (riječ je trima kaznenim djelima krađe, dvama kaznenim djelima teške krađe, dvama kaznenim djelima prijevare i jednom kaznenom djelu prijevare u gospodarskom poslovanju). Nažalost, uz sve preventivne akcije koje su provedene ili se provode, a tiču se sigurnosti prometa, te uz pojačan angažman policijskih službenika i kontrola na samim prometnicama, kao i većina ostalih županija u Federaciji BiH, i Zapadnohercegovačka županija tijekom prošle godine zabilježila je veći broj prometnih nesreća nego godinu prije. Nadam se kako će dodatna radarska oprema koju ćemo nabaviti pomoći da ubuduće ove brojke budu manje. Kada je riječ o prekršajima koji se tiču JRIM-a, oni su ostali na razini prošlogodišnjih. Sve navedeno ukazuje nam da prostora za dodatni angažman svih djelatnika MUP-a ZHŽ-a i napredak itekako ima, a sve u cilju stvaranja još sigurnijeg okružja za sve stanovnike naše županije.

Večernji list: Nedavno ste uime MUP-a ZHŽ-a potpisali sporazum o suradnji na znanstveno-istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima s Davorkom Šaravanjom, dekanicom Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru. Što je cilj ovog sporazuma?

– Riječ je o sporazumu koji se temelji na zajedničkom interesu dviju spomenutih institucija. Ciljeva koji se namjeravaju njime postići je više, a naglasio bih obrazovanje djelatnika MUP-a ZHŽ-a kroz specijalističke seminare, radionice, predavanja, stručne i sveučilišne studije, poslijediplomske doktorske studije i sl. Također, sporazum definira i mogućnost stručnog i praktičnog usavršavanja studenata FSRE kroz stručna predavanja, studentske prakse, posjete značajnim projektima MUP-a ZHŽ-a, radionice. Sporazum nam omogućuje rad na istraživačko-razvojnim projektima u cilju usavršavanja tehničkih rješenja MUP-a ZHŽ-a iz znanstvenih kompetencija FSRE, kao i prijavu te realizaciju zajedničkih istraživačko-razvojnih projekata prema domaćim i međunarodnim izvorima financiranja.

Večernji list: Kakva je suradnja MUP-a ZHŽ-a s ostalim MUP-ovima i policijskim agencijama?

– Suradnju sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini, kao i MUP-ovima, ocijenio bih jako dobrom, što je posebno vidljivo u operativnom dijelu. Naime, zahvaljujući sinergiji rada naših policijskih službenika i djelatnika ostalih policijskih i sigurnosnih agencija, riješena su brojna kaznena djela, odnosno otkriveni njihovi počinitelji.

Objava U tijeku radovi vrijedni 7,431.913 KM, po završetku će MUP ZHŽ-a imati najmoderniji centar za obuku policajaca pojavila se prvi puta na Posušje net.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?