Bliži se vrijeme maturalnih zabava, gradovi maturantima plaćaju proslavu, dijele novac…

Bliži se vrijeme maturalnih zabava, gradovi maturantima plaćaju proslavu, dijele novac…

Link na izvornu vijest

Bliži se vrijeme maturalnih zabava, gradovi maturantima plaćaju proslavu, dijele novac…

Kruna srednjoškolskog školovanja, ali i još jedan udar na novčanik, što brojnim obiteljima u BiH teško pada –  Gradovi i općine maturantima plaćaju zabavu, dijele i do 300 KM kao Grad Ljubuški

Sezonu maturalnih zabava, koje počinju početkom svibnja, s nestrpljenjem iščekuje većina maturanata, ali jednako oduševljenje sigurno ne dijele njihovi roditelji. Ova večer za pamćenje svojevrsna je kruna srednjoškolskog školovanja, prije svega znači još jedan udar na novčanik, što brojnima teško pada. Haljine i odijela, cipele, šminka, frizure… neizostavni su dodaci za sve maturante. Nemanja Rikić, učenik četvrtog razreda Tehničke škole “Mihajlo Pupin” u Bijeljini, ove godine zatvorit će jedno i otvoriti novo životno poglavlje. Pripreme za maturalnu zabavu već su u punom jeku. – Samo odijelo je 400 maraka minimalno, osim toga mora se platiti maturalna večer i sve ostalo što individualno proslavljamo bez sudjelovanja škole – kaže Nemanja.

Proslave i ekskurzije

Jedan maturant u obitelji kućni proračun će koštati od četiri do pet tisuća maraka u godini kad završava srednju školu. Osim troškova proslave mature i maturalne ekskurzije, tu su i troškovi upisa fakulteta, ali i polaganja vozačkog ispita. – S obzirom na inflaciju, sve je veća i veća cijena. Dosta se povećavaju troškovi s obzirom na to da i prijamni koštaju, ništa nije besplatno, definitivno veliki troškovi – navodi Teodora Trninić, maturantica iz Bijeljine, za BHRT. Naime, gotovo cijelu jednu prosječnu plaću u FBiH roditelji maturanata trebaju izdvojiti za maturalnu večer svojih srednjoškolaca. Kada je riječ o maturantima, odijela stoje od oko 300 KM pa naviše. Cijena, naravno, ovisi o kvaliteti odijela, brendu, boji, ali i o tome dolazi li uz sve to i prsluk ili leptir-kravata. Cijena cipela kreće se od oko 150 KM pa naviše. Postoje, naravno, i skuplje opcije, pa je tako moguće odijelo odnosno cipele pronaći i po cijeni od 500 KM. Kada je riječ o maturanticama, samo za haljinu maturantice u prosjeku izdvoje od 200 do 300 KM. No, postoje trgovine i brendovi u kojima svečane haljine koštaju i po 1000 KM. Za cipele prosječno izdvajaju stotinjak maraka, a torbice pedesetak. Za šminkanje, frizuru i uređenje noktiju potrebno je izdvojiti od 120 do 150 KM. No, nije maturalna proslava jedini trošak, rasle su cijene i maturalnih ekskurzija. – U odnosu na prošlu godinu, kada usporedimo cijene, za oko 10 posto su više. Konkretno, srednje škole putuju u inozemstvo, konkretno ekskurzija za Grčku odlazi na Krf, usput imaju stanke, ali jedna je hotel s četiri zvjezdice, all inclusive, 750 maraka – ističe menadžerica prodaje u turističkoj agenciji Sofija Stevanović za BHRT.

Iz udruga za zaštitu potrošača kažu kako se roditelji moraju odreći brojnih stvari kako bi svojoj djeci omogućili sve što im je potrebno za maturalnu večer. – Roditelji se moraju odreći mnogih stvari kako bi omogućili svojoj djeci ono najosnovnije što je potrebno za maturu – kažu u udrugama. Kako bi barem na neki način olakšali roditeljima, općine i gradovi dodjeljuju novac maturantima.

Pomoć maturantima

Tako su ljubuški maturanti drugu godinu zaredom dobili po 300 KM potpore. – Odluka o potpori maturantima donesena je zbog visokih troškova pri organizaciji mature, a pravo na nju su ostvarili učenici završnih razreda srednjih škola na području Grada Ljubuškog te učenici koji imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog, a pohađaju završne razrede srednjih škola u drugim sredinama. Također, Grad Ljubuški će i ove godine s Ministarstvom financija ZHŽ-a pokriti troškove predstojeće maturalne večeri – priopćeno je iz Gradske uprave. Srđan Kisić, šef Pododjela za obrazovanje Distrikta Brčko, za BHRT je kazao će maturantima dodijeliti novac. – Donacije maturantima, odnosno učenicima završnih razreda, u pojedinačnim su iznosima od 300 KM, a ukupan iznos je 210.000 KM. Bit će novca prije mature, htjeli smo ispoštovati zakonske procedure – kazao je. Na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, od prošle godine Grad Banja Luka preuzeo je na sebe trošak maturalnih zabava, a kako je najavljeno, s tom praksom nastavit će i ove godine. – Uspomene su lijepe, a mature ostaju najdraže! Svjesni da je ovo događaj koji ostaje zauvijek u lijepom sjećanju, odlučili smo da i ove, kao i prošle godine, sve srednjoškolske mature budu besplatne. Ovo je dar za naše maturante u povodu Dana grada – napisao je Stanivuković na društvenim mrežama.

Objava Bliži se vrijeme maturalnih zabava, gradovi maturantima plaćaju proslavu, dijele novac… pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?