U Hrvatskoj ovisnici u prosjeku umiru u 50. godini, umrlo 322 u godini dana

U Hrvatskoj ovisnici u prosjeku umiru u 50. godini, a u godini dana umrla su 322 registrirana ovisnika, istaknuo je predstojnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Zoričić u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

– Podaci pokazuju da je 16 godina dob eksperimentiranja, 21. prvog koketiranja s opijatima, a 26. javljanja na tretman, rekao je Zoričić na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi.

Kaže i da je po stopi Zagreb vodeći u Hrvatskoj, te po podacima ima 1135 liječenih ovisnika. Oko 5400 je liječenih ovisnika u Hrvatskoj, a od toga 4300 zbog ovisnosti o opijatima. Prvi put liječeno u godini dana je 556 ovisnika, a 139 je prvi put liječeno zbog opijata. Zoričić kaže da je od četiri ovisnika koja dođu u ambulante, samo jedan ovisnik o heroinu te da ovisnici o takozvanim “dizalicama” rijetko traže pomoć.

Pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković kaže kako je generalni trend rasta zlouporabe droga, podaci UN-a iz 2020. pokazuju da je u zadnjih deset godina konzumacija droga u svijetu rasla za oko 30 posto. U Europi je uslijed globalizacije, proizvodnja, ali i potražnja maksimalizirana, proizvodnja kokaina u Južnoj Americi je u zadnje dvije do tri godine rasla za oko 30 posto i u velikoj većini dolazi na europsko tržište, a i Europa je jedna od glavnih proizvođača sintetičkih droga. U Europi je kokain po konzumaciji droga na drugom mjestu, nakon kanabisa, a sve se to, ističe Petković, reflektira i na Hrvatsku.

Zagreb predstavio Povjerenstvo za prevenciju

U povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, Grad Zagreb je predstavio novoosnovano Povjerenstvo za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih ovisnosti te najavio mjere i aktivnosti koje će poduzimati. U klinikama za psihijatriju “Sveti Ivan” i Vrapče održavat će se predavanja i programi, a brojne aktivnosti provest će i udruge LET i Jedni za druge.

Predsjednica Povjerenstva Martina Rojnić Kuzman rekla je kako će na temelju praćenja podataka napraviti akcijski plan koji bi se provodio u idućih dvije do četiri godine, početkom 2023. bit će u e-savjetovanju, a bazira se na smanjenju potražnje i ponude. Primjenjivat će mjere prevencije, kurative te resocijalizacije i integracije ovisnika, a razvit će se i programi za žene te za nove oblike ovisnosti – video-igre, internet te kockanje i klađenje. Mjere prevencije su primarno usmjerene prema mladima i djeci, radit će se i na osnaživanju roditelja, a osim u školama, provodit će se i kroz izvannastavne aktivnosti, piše hrt.hr.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?