Dalibor Railić za 50.000 eura naručio ubojstvo Radenka Bašića

Najkasnije za sedam dana Tužiteljstvo BiH podići će optužnicu protiv Dalibora Railića zvanog Dugi, koji se sumnjiči da je dao nalog za ubojstvo policijskog inspektora iz Prijedora Radenka Bašića. Railić je, zajedno s Veljkom Ugrenovićem i drugima koji su privođeni u policijskoj akciji „Storage 2“, osumnjičen i za krivična djela organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga, podsjeća Avaz.

Završna faza

Riječ je o prvoj optužnici koja će biti podignuta nakon analize Sky aplikacije koju su osumnjičeni koristili za komunikaciju.

Da je istraga protiv Railića pri kraju, potvrđeno je za „Avaz“ i iz Tužiteljstva BiH.

– Intenzivno se radi na predmetu i u završnoj je fazi. Uskoro se može očekivati donošenje tužiteljske odluke – navedeno je u odgovoru za „Avaz“ iz Odjela za odnose s javnošću Tužiteljstva BiH.

Veljko Ugrenović i ostali uhićeni su u policijskoj akciji “Storage 2”, a grupa u kojoj je najviše osoba iz Gradiške sumnjiči se da je vršila međunarodno krijumčarenje droge i oružja, na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali putem aplikacije Sky.

Riječ je o grupi na čijem čelu su bili Duško Lovrenović i Veljko Ugrenović. Grupa je uhićivana prošle godine i skoro svi su na slobodi i pod mjerama zabrane.

– Sumnja se da su oni od 2019. godine postali pripadnici međusobno povezanih i organiziranih grupa, te su međusobnim povezivanjem i dogovaranjem, potom povezivanjem i dogovaranjem s drugim osobama, organizirali, pripremali i vršili djela koja imaju obilježje krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom BiH, a kojima su ostvarivali protupravnu korist u novcu, materijalnim dobrima ili drugim oblicima koristi – rekla je glasnogovornica MUP-a RS Mirna Miljanović.

Pištolj bacio u Vrbas

Radenko Bašić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Prijedor, ubijen je hicem iz pištolja 21. ožujka ujutro u tom gradu dok je pješice išao na posao, i to mučki, sleđa, u potiljak, nakon čega je ubojica pobjegao. Osim Railića, u vezu s Bašićevim ubojstvom dovode se Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić. Mijatović je tijekom ispitivanja u policiji priznao da je 21. ožujka u prijedorskom naselju Pećani ubio Bašića.

Miljatović je naveo da je pucao kroz plastičnu vrećicu, nakon čega je pištolj bacio u Vrbas. On je nakon zločina skinuo odjeću u kojoj je bio i zapalio je. Istražiteljima je rekao da je ubojstvo počinio za 50.000 eura, prema naredbi Dalibora Railića Dugog.

Kao motiv za ubojstvo načelnika, Miljatović je naveo koristoljublje, a isplata je, pojasnio je, dogovorena u dvije rate. Dio kao kapara, a drugi dio po obavljenom „poslu“. Railiću je, navodno, Bašić bio prepreka u trgovini narkoticima, ali i drugim kriminalnim djelima.

Dugi je do sada više puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja i pokušaja ubojstva, a posljednja presuda mu je izrečena samo mjesec prije ubojstva Bašića.

Sve vrijeme u pritvoru

Railić se nalazi u pritvoru koji mu je produžavan zbog opasnosti od bijega, kao i opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu i prikrivati dokaze. U pritvoru je i zbog opasnosti da bi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?