Kako je Livaković “pročitao” tri japanska izvođača penala?

Hrvatski vratar Dominik Livaković postao je treći golman u povijesti svjetskih prvenstava koji je uspio obraniti tri udarca s bijele točke prilikom izvođenja jedanaesteraca, uspjelo je to dosad samo Portugalcu Ricardu 2006. i našem Danijelu Subašiću 2018. Godine, piše hrt.hr.

Bio je to 31. put u povijesti SP-a da je pobjednik odlučen izvođenjem penala, a Livaković je ušao u knjige svojim sjajnim intervencijama kojima je uskratio pogotke MinaminuMitami i Yoshidi. Samo mu je treći japanski izvođač Asano uspio zabiti jer se vratar Vatrenih bacio na krivu stranu.  

No upravo je taj dio golmanskog umijeća, kad izabrati stranu, jedan od najzanimljivijih prilikom izvođenja penala. Neki izaberu unaprijed i bace se, pa što bude, dok neki čekaju do posljednjeg trenutka. Većina nogometaša također unaprijed izabere stranu u koju će pucati, no neki su dovoljno prisebni da djelić sekunde prije nego što šutiraju loptu iz trka pogledaju u koju je stranu krenuo vratar i pošalju loptu u suprotnu. Marcelo Brozović je, na primjer, jučer odlučio pucati po sredini gola, što je često dobar izbor, jer vratari  gotovo uvijek krenu u neku stranu. No takvim načinom izvođenja pucaču prijeti opasnost da ispadne jako smiješan ukoliko nema sreće pa naleti na golmana koji čeka do zadnjeg djelića sekunde, jer bi to vjerojatno izgledalo kao dodavanje suparničkom vrataru.

Dominik Livaković izabrao je protiv Japana mirno čekanje i lagani iskorak jednom nogom da može jače krenuti u skok djelić sekunde prije igračeva dodira s loptom, kad je iz položaja tijela već mogao s većom vjerojatnoćom “iščitati” njegovu namjeru i smjer lopte.

Uspjelo mu je to s prvim izvođačem Minaminom…

Potom i s drugim Mitamijem…

Asana je krivo “pročitao”…

No potom je opet “pročitao” i skinuo udarac Yoshide, koji je bio najteži za obraniti od tri uspješno obranjena japanska pokušaja. 

Inače, sigurno je golmanu Dinama pomogao, kako vidimo iz statistika, izbor japanskih igrača da pucaju dosta nisko. Povijest pokazuje kako su najuspješniji 11-erci visoki udarci, dok lopte upućene po zemlji ili po sredini gola vratari češće brane, no ne odlučuju se svi nogometaši za šut pod prečku jer s njim prijeti i povećana opasnost od promašaja. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?