Znate li koliko se obitelji iz Njemačke i Hrvatske vratilo živjeti u Posušje? Načelnik Begić kaže da je ovdje život “mirniji i ugodniji”

Posušje je jedna od rijetkih općina u kojoj je zabilježen povratak obitelji s djecom iz inostranstva, a posuški načelnik Ante Begić mišljenja je kako se s novim, demografskim mjerama, može očekivati masovniji povratak u posuški kraj, prenosi Dnevni.ba

–  Povratak ljudi u Posušje najbolje možemo vidjeti na učenicima osnovnih škola, a ove godine imamo 12 novih učenika, povratnika iz Njemačke i Hrvatske koji su u različitim dobnim razredima, od 1. do 9. razreda. S prošlom godinom ukupno ih je dvadeset. Tačan broj obitelji koje su se vratile ne znam, ali mislim da ih je između pet i deset – kazao je u razgovoru za Fenu posuški načelnik Ante Begić.

Govoreći o razlozima njihovog povratka, načelnik smatra kako je to prije svega način života, a moguće i poimanje i odnos tih država prema našim ljudima u inozemstvu, gdje oni, kako kaže, nekada imaju osjećaj kako je ta država cjenjenija od njih, da “naglasak nije na malom čovjeku”.

– Vjerujem da je život puno mirniji, drugačiji i ugodniji ovdje nego u inozemstvu – kaže načelnik Begić.

Dodaje kako mu je posebno drago što je Posušje primjer općine koja bilježi blagi porast broja upisane djece u školu, posebno one koja su ranije živjela u inozemstvu.

–  Naše je da toj djeci omogućimo najbolje uslove obrazovanja, a otvaranjem nove osnovne škole uvjeren sam da idemo pravim putem – kazao je.

Ističe kako općina ima konkretne projekte te da gospodarski pokazatelji potvrđuju njen napredak.

– Tkogod danas posjeti našu općinu može vidjeti da je ovo jedno živo, urbano mjesto s bogatim i raznovrsnim kulturnim, umjetničkim i zabavnim životom, a sve to poticano naravno aktivnostima naših udruga, gospodarstvenika, pojedinaca i mislim da je to naša najveća prednost – ocjenjuje Begić.

Kaže kako će nastojati ići u tom pravcu i još jače stisnuti gas kako bi stvorili sve uvjete i kako bi spriječili odlazak obitelji i mladih iz općine Posušje.

– Sufinanciramo preko 30 stipendista svake godine, izdvajamo sredstva za nevladine udruge, za mlade, imamo organiziran besplatan prevoz na razini cijele općine, radimo na rekonstrukciji i uređenju gradskog vrtića, naših škola, otvorili smo i jedan vrtić u MZ Poklećani u Rakitnom kako bi i našim ljudima koji su malo udaljeniji od središta grada omogućili da djecu mogu ostavljati u vrtiće, te uz neke nove demografske mjere koje su stupile na snagu u ZHŽ-u vjerujem da će i sljedećih godina broj učenika biti veći – kaže Begić.

Jedna od tih mjera je da svako treće i svako sljedeće dijete do navršene sedme godine života dobiva mjesečno iznos od 500 KM. 

– Mislim da svim tim mjerama u sprezi općine i županije, koja je daleko veća s prihodima, možemo zaustaviti egzodus naših obitelji s ovih područja – naglasio je.

U narednom periodu, smatra Begić, realno je očekivati i masovniji povratak.

– Prije četiri, pet, šest godina našeg svijeta je dosta odselilo s ovih područja, međutim, kažem, jest da smo mi narod koji se lako prilagodi novoj sredini i u toj sredini budemo itekako uspješni, ali ja ipak razmišljam da naš svijet ostane na ovim područjima i najponosniji smo kad čujemo da se neko iz inozemstva vratio u svoj kraj – poručuje načelnik.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?