Njemački odvjetnik otkrio kakva kazna čeka Mirnesu iz Busovače

Nakon višemjesečne potrage Mirnesa Bešlić je zbog krađe milijun eura uhićena na aerodromu u Stuttgartu, a za njom je čak bila raspisana potjernica i nagrada od 37.500 eura.

Mirnesa je preko svog odvjetnika obavijestila njemačke vlasti da želi da se preda, poslije čega su je uhitili istražitelji sa saveznom policijom.

O visini njene kazne se dosta nagađalo, a odvjetnik Edin Koca koji radi u Njemačkoj, istaknuo je da se ovo što je ona uradila smatra običnom krađom.

“Vrsta kazne ne ovisi od toga koliko je ukrala, već koji tip krađe je u pitanju. Odnosno, postoji obična krađa i teška krađa”, ističe Koca.

Dodaje i to da za kvalifikaciju kazne nije važna cifra, niti količina novca.

“Na to se gleda da li je ona to uradila da bi sebe uzdržavala, ali se to nikada neće moći dokazati”, navodi Koca za Avaz.

Koca ističe i to da ako je ona imala pristup tom novcu, bez obzira na to što je riječ o velikoj cifri, na situaciju će se gledati drugačije.

“Ako novac nije bio zaključan, odnosno ako je ona imala pristup i uzela ga, za to će dobiti maksimalnu kaznu od pet godina zatvora. Teška krađa je deset godina, dok ako je organizirana krađa onda slijedi kazna od 15 godina zatvora. Ali koliko sam ja čuo, takvo nešto se još nikada nije dokazalo u Njemačkoj”, istakao je Koca.

Ukoliko ona ne vrati novac, odvjetnik Koca smatra da neće ležati ni pet godina koliko je obično kazna, već do tri godine.

Pravosuđe u Njemačkoj će, prema mišljenju odvjetnika, dosta stvari prebaciti i samoj firmi.

“Ako je firma dozvolila da ona sama bude s tolikim novcem, onda će se i to gledati, jer u takvim slučajevima uvijek mora dvoje da bude prisutno”, navodi Koca.

On je istakao i to da još nije čuo da je ukradena tolika suma, bez upotrebe sile, jer je i u svojoj karijeri imao klijente koji su ukrali do 50.000 eura, ali su prošli samo s uvjetnom kaznom. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?