Majka poginule pirotehničarke: Ne mogu se s time pomiriti

DVOJE pirotehničara poginulo je jučer oko 13:15 u eksploziji mine u minskom polju kod Čanka, u općini Plitvička Jezera. Na mjestu eksplozije poginula je pirotehničarka iz Požege Josipa Bošković (35), a pirotehničar Igor Kirin (44) iz Pitomače umro je u vozilu hitne pomoći.

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je u tijeku očevid kojim se istražuju okolnosti pogibije, nakon čega će policija u koordinaciji s DORH-om doći do odgovarajućih zaključaka.

“Lička županija, s obzirom na prirodu rata i činjenicu da je teren vrlo zahtjevan, spada u one županije koje su najviše kontaminirane i samim tim zbog prirode terena posao pirotehničara je tamo najzahtjevniji”, ocijenio je Božinović.

Izrazio je sućut obiteljima 35-godišnje pirotehničarke i 44-godišnjeg pirotehničara, koji su poginuli u Čanku prilikom razminiranja minskog polja, podsjetivši da je razminiranje Hrvatske pokrenuto u 14 županija, a danas ih je šest još uvijek minski sumnjivo.

Josipina Majka: Ne mogu se s time pomiriti

“Nisam zapravo svjesna da je to istina, da se to stvarno dogodilo. Ne mogu se još s time pomiriti”, rekla je Josipina majka za Jutarnji. 

“Sestra je na svom Facebooku napisala stih pjesme ‘Gdje si, što te nema’… Bože, kao da je nešto predosjetila, a Josipa ju je nazvala da je pita što se događa pa su njih dvije tada razgovarale”, kazala je majka. Josipa se u mladosti bavila rukometom, a poslije je radila, među ostalim, i kao trgovkinja. U pirotehničare je otišla prije 2-3 godine. 

“Rat ovdje još nije završio”

Podsjetimo, dvoje pirotehničara poginulo je u minskoj nesreći u mjestu Čanak, na dijelu Vrlet-Skokovi, prilikom razminiravanja minskog polja, izvijestila je ličko-senjska policija. 

Stradali su pirotehničarka (35) i pirotehničar (44). Neslužbeno se doznaje da je pirotehničarka preminula na mjestu, dok su muškarca pokušali reanimirati i odvesti do bolnice u Gospiću, no ozljede su bile preteške te je preminuo.

Policijska uprava ličko-senjska zaprimila je dojavu o nesreći u tom mjestu nedaleko od Korenice u 13:18. Očevid je počeo u 17:30, kad su osigurani uvjeti, s obzirom na to da se radi o području s mnogo mina. Kako je Hini rekla glasnogovornica PU Maja Brozičević, najprije je trebalo pregledati, a zatim i razminirati minsko polje te izvući poginulu pirotehničarku. Tek nakon toga je mogao početi očevid. 

Očevid je obustavljen oko 19 sati jer je pao mrak, ali i zato što se radi o velikom i nepristupačnom području od oko 800.000 kvadratnih metara. Poslove razminiranja na ovom dijelu Like provodi poduzeće iz Požege Zeleni kvadrat, a podizvođač im je poduzeće Cor. 

Načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač je u izjavi za Hinu s mjesta nesreće rekao da mu je žao stradalih, tim više što su i pomagali da se prostor razminira i da bude siguran kako ne bi stradavali domaći ljudi, a sad su platili životom.

“Čanak je izgubio jako puno ljudi u ratu, bio je okupiran sve do kraja rata, a sada vidimo da tu rat još uvijek nije završio”, rekao je Kovač i obiteljima poginulih pirotehničara izrazio sućut. Lika online podsjeća da je predio Vrlet-Skokovi u Domovinskom ratu bio u zoni brojnih sukoba. Iako su se u proteklim godinama provodile brojne akcije razminiravanja, na tom području i dalje ima mina.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?