Kleveta i uvreda ulaze u Krivični zakonik RS, kazne i do 50.000 KM

U slučaju povrede ugleda i časti, uvodi se, između ostalog, odredba za uvredu i klevetu, rekao je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, nakon današnje sjednice Vlade RS na kojoj su ministri razmatrali Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

“Unosi se nova glava, koja glasi “Krivična djela protiv časti i ugleda” i prvo krivično djelo, koje je tu definirano je uvreda, koja jasno i eksplicitno kaže da tko uvrijedi drugoga kaznit će se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 KM”, rekao je Bukejlović.

“Ako je djelo iz stava 1 ovog člana učinjeno putem tiska, radija, TV ili drugih sredstava javnog informiranja ili na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju osoba, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 KM. Ako je učinitelj bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvrijeđenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovu ispriku zbog učinjenog djela, sud ga može osloboditi kazne. Ako je uvrijeđeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinitelja osloboditi kazne”, pojasnio je ministar pravde.

Bukejlović je, kako pišu Nezavisne novine, kazao da će se kleveta definirati kao krivično djelo, a da ona podrazumijeva da “onaj tko o drugom iznosi ili pronosi nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu znajući da je to što iznosi ili pronosi neistina, kaznit će se novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 KM”.

Također, on je pojasnio da i u slučaju klevete postoje kvalificirana dva oblika ovog krivičnodg djela.

“Ako je to učinjeno putem tiska, radija, TV ili putem društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je, kao i uvreda, postalo dostupno većem broju osoba predviđen je kvalificiran oblik i treći oblik, ako se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinitelj se kažnjava većom novčanom kaznom”, naveo je Bukejlović.

Izjavio je da nisu predviđene zatvorske kazne za klevetu, te da se “samo” uvode visoke novčane kazne za sve što se tiče povrede ugleda i časti.

“Gonjenje za ova djela se poduzimaju po prijedlogu oštećenog”, izjavio je ministar pravde RS.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?