Evo zbog čega nije održana sjednica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH

Sjednica Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je bila zakazana danas, nije održana zbog nedostatka kvoruma za rad.

Zajedničko povjerenstvo trebalo je, između ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je ranije usvojilo prijedlog zakona kojim se jačaju kapaciteti te institucije.

Prijedlogom zakona s oznakom „EI“, kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Europske komisije.

Zajednička komisija je trebala razmatrati i Izvješće o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH za 2020. godinu, kao i Informaciju o stanju u području migracija u BiH za 2021. godinu.

Na predviđenom dnevnom redu, između ostalog, bilo je i razmatranje zastupničke inicijative Sabine Ćudić „kojom se nalaže Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine da u zakonodavnu proceduru uputi Zakon o ostvarivanju suradnje Bosne i Hercegovine sa iseljeništvom“.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?