Posadite visibabe i u svoj vrt

Jedna od najljepših proljetnica našeg kraja je visibaba. Iako je prilično rasprostranjena, jedna je od biljki koju je bilo potrebno zaštiti. Veoma je popularna i poznata zbog svog lijepog cvijeta karakterističnog visećeg položaja po kojem je i dobila naziv. Raste pod snijegom te je jedna od prvih biljaka koje najavljuju ponovnu vegetaciju, a cvate već krajem siječnja.

Polovica mjeseca rujna idealno je vrijeme za sadnju lukovica visibaba jer do početka zime imaju dovoljno vremena da razviju korijenje.

Green Garden lukovice visibabe

Visibabe – vjesnici proljeća

Visibaba nosi nadimak “vjesnik proljeća” jer njezinom pojavom znamo da je to godišnje doba na vratima. Njeni su cvjetovi zvjezdolikog oblika, bijele boje, jako mirisni.
Visibaba voli vlažna tla i sjenovite položaje pa je nalazimo u šumama i gajevima, uz rijeke i potoke, na livadama, ali i u vrtovima, gdje se rado uzgaja kao dekorativna biljka. Kod sadnje u vrtovima birajte sjenovite i vlažne položaje (ispod stablašica i grmlja). Zbog svog je izgleda veoma tražena, ali se u mnogim zemljama štiti zakonom. Ipak, danas je dovoljno očuvana da su mjere oko njezinog branja i uzgoja smanjene.

Sjemenski luk dostupan je u svim Sjemenarna agrocentrima

Gdje i kako posaditi visibabe?

Prilikom izbora mjesta za sadnju lukovica treba imati na umu da visibaba voli duboka i humusna tla, ali je veoma zahvalna biljka i održat će se i na siromašnom tlu. Najviše joj odgovara crnica ili glinasta tla pomiješana s pijeskom. Također, važno je da je tlo dobro drenirano kako bi višak vode otjecao i spriječilo se truljenje lukovica. Savjetuje se izbjegavati močvarna tla. Kod sadnje treba usitniti gornji dio tla u koji će se polagati lukovice i koristiti rahlu i usitnjenu zemlju za posipanje.

STIHL motorne pile na akciji potražite u Sjemenarni, ovlaštenom Stihl trgovcu

Priprema tla za sadnju

Kod odabira mjesta sadnje treba znati da se radi o trajnici čije lukovice ostaju u zemlji, pa je potrebno voditi računa da ju se uzgaja na mjestu koje se neće prekopavati ili na koje se neće saditi nove biljke svake godine. Visibaba voli humusna tla, pa je njezinu gnojidbu potrebno planirati prije sadnje. Prilikom pripreme tla za sadnju dobro je dodati organsko gnojivo (Vrtko ili Povrtko).
Lukovice se sade na dubinu 4-5 cm s razmakom između lukovica 5-10 cm. Tijekom vegetacije provode se uobičajene mjere kao što su okopavanje, uklanjanje korova i sl. Kako bi osigurali da visibaba svake godine cvjeta, potrebno je pomlađivati nasad uklanjanjem starih lukovica i odsijecanjem listova nakon što biljka ocvate. Visibabe je poželjno često prorjeđivati kako bi se održao optimalan razmak između biljaka. Prorjeđivanje se obavlja ručno čupajući nekoliko lukovica odjednom.

Puno više informacija o sadnji i agrotehnici visibaba, ali i drugih lukovičastih cvijetnih vrsta doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Brit akcijske artikle provjerite klikom na fotografiju.

 

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?