Dodik: Amerikanci su poštenjačine, pucaju od poštenja, kad se pojave pred njih odmah treba leći i zahvaliti im što postoje

Dodik: Amerikanci su poštenjačine, pucaju od poštenja, kad se pojave pred njih odmah treba leći i zahvaliti im što postoje

Link na izvornu vijest

Dodik je rekao da jedini maligni utjecaj u BiH imaju predstavnici SAD koji stalno pričaju protiv Republike Srpske.

– Oni su poštenjačine, pucaju od poštenja, nikakav maligni utjecaj, nikad nisu bacili bombe ni na jedan narod u povijesti. Ništa nisu uradili, nikog nisu ubili, kad se pojave pred njih odmah treba leći i zahvaliti im što postoje – istakao je Dodik.

On je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin poštuje Daytonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH i unutrašnje uređenje zasnovano na principu dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što je potvrdio i prilikom njihovog posljednjeg sastanka u Rusiji.

– To je ono što Murphyju fali, on je taj koji nikada ne govori o dva entiteta i tri konstitutivna naroda, nego govori o nekom građanskom uređenju. To je jedna podvala koja lijepo zvuči za Zapad, ali ne može da prođe ovdje, jer je antiustavna. Marphy ima problem da objasni svojima u Washingtonu zašto pola neke zemlje u kojoj je on ambasador, ne razgovara s njim. Da sad dođe u Republiku Srpsku, sretne nekog i usput kaže “Dobar dan, ja sam Marphy”, on ne bi kontaktirao s Republikom Srpskom, jer Srpsku predstavljaju njen predsjednik, Vlada i Parlament i samo ako ste u tim kontaktima možete da kažete da razgovarate s Republikom Srpskom. Za druge, pojedinačne sastanke, to ne možete reći – naglasio je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je rekao da je Marphyjev “cilj razgradnja i uništenje Republike Srpske”.

– Ekipa oko Marphy smatra da Sarajevo treba da bude središte svega, a da Republika Srpska treba da bude prazna ljuštura – naveo je on.

Dodik je poručio da to neće proći, ističući da je Republika Srpska zaustavila prenos nadležnosti.

– Doći će vrijeme kada ćemo polako vraćati sve izgubljenje i otete nadležnosti. Proći će i ta snaga /američka/ i njihov pritisak i maligni utjecaj. Ne postoji ruski pritisak ni maligni utjecaj, a to što srpski narod ima povijesnu povezanost s Rusijom je dio povijesti i to bi trebalo poštovati – istakao je Dodik.

Veleposlanik SAD u BiH Michael Murphy rekao je da nema sumnje da Rusija ima “maligne aktivnosti” u BiH, na zapadnom Balkanu i globalno, te da ruski interesi, što se tiče BiH, jednostavno dovode do nevolja, problema i podjela.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?