SVE ZBOG JEDNOG PAPIRA Brat bratu srušio tender vrijedan 690.000 maraka

SVE ZBOG JEDNOG PAPIRA Brat bratu srušio tender vrijedan 690.000 maraka

Link na izvornu vijest

Braća Ahmetlić su i ranije jedan drugom rušili tendere. Posljednji slučaj bio je u septembru prošle godine, s tim da je Izudin pokvario posao Hajrudinu vezan za nabavku kerozina Federalnoj upravi civilne zaštite

Piše: D.T.

Firma „Hifa – Petrol“ iz Sarajeva u vlasništvu Hajrudina Ahmetlića srušila je tender vrijedan skoro 690.000 maraka za nabavku mazuta prijedorskoj „Toplani“, a koji je dobila kompanija „Hifa – Oil“ iz Tešnja, njegovog brata Izudina, i to zbog jednog papira.

Najpovoljnija ponuda

Dvije firme nadmetale su se na e – aukciji početkom februara ove godine, a „Hifa – Oil“ je pobijedio sa cijenom od 687.492 KM, piše Capital.

Ponuda „Hifa – Petrola“ bila je skuplja za 480 maraka i kao takva je bila druga najpovoljnija, od četiri ukupno.

Nezadovoljni ishodom, žalili su se ugovornom organu, a zatim i Kancelariji za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH gdje su naveli da niko osim njih nije dostavio potvrdu dobavljača o uspješnoj isporuci naftnih derivata čija je vrijednost najmanje 100.000 KM, a koja je tražena tenderskom dokumentacijom.

Ponuđači su dostavili potvrde o uspješnoj realizaciji ugovora od strane svojih kupaca, ali ni jedan od navedenih nije dostavio potvrdu od svog dobavljača kako je jedino traženo tenderskom dokumentacijom i kako smo mi kao ponuđač to dostavili u svojoj ponudi – naveli su oni.

Neosnovana žalba

U „Toplani“ su smatrali da je njihova žalba neosnovana jer su im dobavljači dostavili potvrde o uspješno izvršenim uslugama gdje se oni obostrano pojavljuju i kao kupci i kao dobavljači.

Uslov kao takav je postavljen da stavimo sve ponuđače u ravnopravan položaj, posto dosta potencijalnih ponuđača ne vrši prodaju pravnim licima. Odnosno da bi ohrabrili male ponuđače koji prodaju u najvećem obimu vrše fizičkim licima a ne mogu dobiti potvrdu od svojih kupaca –  pravdali su se oni.

“Toplana” Prijedor (Foto: Kozarski vijesnik)

Povrede Zakona

Međutim u KRŽ-u su mišljenja da je u ovom slučaju došlo do bitne povrede Zakona o javnim nabavkama gdje postoji neusklađenost tenderske dokumentacije i gdje dolazi do protivrječnosti i nejasnoća.
Zbog toga su tender, kao i svi popratni akti koje je donosio ugovorni organ poništeni.
(Capital)

The post SVE ZBOG JEDNOG PAPIRA Brat bratu srušio tender vrijedan 690.000 maraka appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?