Škola koja je primjer svega dobroga

Oni se brinu za darovite učenike, snimaju promotivne filmove o prevenciji nasilja. Njihovi mladi znanstvenici bez problema bi mogli pomoći i poznatom Poirotu u rješavanju detektivskih priča. Prije svega pomažu svima kojima je to potrebno. Za našu rubriku – I mi idemo u školu – Sunčica Findak posjetila je Osnovnu školu Nikole Andrića u Vukovaru, piše hrt.hr.

Ulazimo u učionicu gdje su učenici kojima mašta radi 100 na sat. Čitaju se knjižice – savjeti za redatelje, osmišljavaju scene za film.

– Mi smo osmislili scenu tako što će lopov negativac pokušati ukrasti dragulje, a glavni pozitivac policajac će ga uspjeti pridobiti i vratiti dragulje, objašnjava učenik Marko.

– Mašta mi radi jako dobro, jer treba dobro osmisliti scene zato što to nije tako lako kako neki misle, rekao je Jakov.

– Ja inzistiram da nemaju neku skupu opremu, nego da rade, na primjer s mobitelom umjesto kamerom, tako da ih naučim da iz ničega mogu napraviti nešto, rekao je Luka Bogojević, bivši učenik OŠ Nikole Andrića, Vukovar.

Luka je bivši učenik škole i s velikim žarom pomaže mlađim naraštajima.

– Cilj je napraviti kratke filmiće na temu prevencije nasilja, rekla je Loreta Perić, prof. njemačkog i engleskog jezika OŠ Nikole Andrića, Vukovar.

Kreativno se radi i u manjoj grupi – četvrtaši genijalci. Upravo rade grad za izvanzemaljce, pripremaju ih i za dolazak na zemlju. Karlo testira kacigu za kisik.

– Ove naočale izvanzemaljcima služe da kada dođu na zemlju mogu gledati jer njima je sve mutno, rekao je Karlo.

– Imamo skupinu darovitih učenika, identificiramo ih u 4 razredu i tada intenzivno radim s njima u suradnji s učiteljicama, objasnila je Lidija Balić, psihologinja OŠ Nikole Andrića, Vukovar.

– Naučili smo o stavovima, činjenicama, kako donijeti odluke, rekla je Klara.

Više nemamo pitanja, idemo dalje. Mali znanstvenici kemičari rade zanimljive pokuse.

– Znamo da se u krimićima nalaze i tajne poruke koje se ne vide. Ema će nam demonstrirati kako se mogu otkriti, rekla je Ivana Kišić, prof. prirode, biologije i kemije OŠ Nikole Andrića, Vukovar.

– Svaki Vukovarac, kao i naš Lavoslav Ružička, na kojeg smo svi ponosni, bio bi zadovoljan s našim kemičarima, rekla je Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića, Vukovar.

Ovi školarci imaju vrijedne ruke, baš kao što je naziv Zadruge. Ali i vrijedno pomažu učenicima s teškoćama u obližnjoj školi. A to je ono što treba. Pomagati, ne osjećati to kao teret, već raditi srcem i poštovati druge. A to ovi mladi Vukovarci znaju. Jer pričali su im i stariji koji su lekciju, nažalost, na bolan način naučili, kada je prije 31 godinu gradom vladalo nasilje, nakon kojeg je ostala bol i patnja. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?